Aktiivilomailijan 5 ylivertaista matkakohdetta

Lomamatkan ei aina tarvitse tarkoittaa sitä pakollista museokierrosta ja hotellin aurinkotuolilla löhöämistä. Unohda vanhat kaavat ja lähde erilaiselle matkalle, jossa tutustut maapallon upeimpiin maisemiin jännittävien aktiviteettien kautta. Myös kuntosi kiittää!


1. Surffausta ja paljon muuta Uuden-Seelannin Coromandelissa

Vain noin neljän tunnin päässä pääkaupunki Aucklandista sijaitsee luonnonläheinen Coromandelin alue. Pitkälti asuttamattomasta Coromandelista löytyy silmänkantamattomiin niin metsää, vuorta kuin valkoisia hiekkarantoja.

Yksi alueen asutuskeskuksista on noin 5000 asukkaan Whitianga, joka koostaan huolimatta tarjoaa tekemistä pitkäksikin aikaa. Whitiangan itäisen sijainnin ansiosta pääset toivottamaan uuden päivän tervetulleeksi yhtenä ensimmäisistä maailmassa (aikaeroa Suomeen on huimat 9 tuntia). Yksi must-do onkin tehdä aamulenkki Buffalo Beachilla, ja seurata auringonnousua Tyynenmeren takaa.

Jos mielesi kaipaa enemmän jännitystä, suuntaa Whangamatalle ja sen huikeille aalloille. Whangamata on Uuden-Seelannin suosituin surffipaikka, eikä turhaan: rantaviivaa löytyy lähes 10 kilometriä ja aalloista pystyy nauttimaan niin vasta-alkajat kuin jo kokeneemmat harrastajat.

Aluetta ympäröivässä Coromandel Forest Parkissa on useita hyviä vaellusreittejä. Monet niistä kulkevat kauniiden vesiputousten ohi, joista suurin ja tunnetuin on Billy Goat Falls. Reitit kestävät neljästä kuuteen tuntia, joten ne ovat loistava kohde kokopäiväretkelle.

Kohokohdat: erilainen aamulenkki Buffalo Beach -rantaa pitkin, surffausta Whangamatan aalloilla
Miten mennä: lennä pääkaupunki Aucklandiin ja ota sieltä bussi Whitiangaan
Lue lisää: Coromandel

2. Aktiivinen kaupunkiloma USAn San FranciscossaÄlä anna suurkaupungin maineen hämätä, sillä San Franciscosta löytyy muutakin kuin pilvenpiirtäjiä ja metroasemia!

Mäkiselle maastolle rakennettu kaupunki on täynnä näkemisen arvoisia puistoja, joista tunnetuin on Buena Vista Park. Puisto sijaitsee 175 metrin korkeudessa, ja nimensä mukaan huipulta on huikeat näkymät muualle kaupunkiin. Toinen suosittu puisto on Golden Gate Park, joka on San Franciscon oma versio New Yorkin Central Parkista. Golden Gate Parkissa voi esimerkiksi lenkkeillä ja pelata jalkapalloa - ja unohtaa olevansa aivan suurkaupungin sydämessä!

Lisäksi San Franciscosta löytyy monia maisemareittejä, jotka on kuin tehty pyörällä kulkemiseen. Esimerkiksi pyöräily ikonista Golden Gate Bridge -siltaa pitkin on jotain mitä jokaisen tulisi kokeilla San Franciscon matkan aikana. Vaikka kaupunki on paikoin hyvin mäkistä, löytyy myös alueita joissa on tasaisempaa ja pyöräily sujuu vähemmällä jalkatyöllä.

Noin neljän tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta löydät Yosemiten kansallispuiston. Alue on kuuluisa kauniista jättipunapuistaan ja loputtomista vaellusreiteistään. Mutta moni ei tiedä, että talvisin Yosemiten kansallispuisto muuttuu isoksi laskettelukeskukseksi; joulukuusta maaliskuuhun alueella voi hiihtää, lumilautailla ja lasketella.

Kohokohdat: kiipeily Buena Vista Parkin huipulle, pyöräily Golden Gate Bridge -sillan yli
Miten mennä: Finnairilla välilaskun kautta San Franciscon lentokentälle
Lue lisää: San Francisco

3. Sukellusta ja tulivuoria Italian TropeassaEtelä-Italian Tropeaa ympäröi upeat maisemat. Rannikolta löytyy valkoisia hiekkarantoja ja kristallinkirkasta vettä, ja sisämaasta postikorttimaisia nummia viinitiloineen.

Lämmin ilmasto ja kirkas vesi tekee Tropeasta loistavan paikan melomiseen, uimiseen, snorklaamiseen sekä sukeltamiseen. Sukeltajia houkuttelee alueen erinomainen näkyvyys ja alueelta löytyvät hylyt ja kivirakennelmat. Jos kastuminen ei kiinnosta, suuntaa Palmi Beachille ja tutustu alueeseen hevosen selästä käsin.

Tropeasta on myös helppo tutustua lähiympäristön vulkaaniseen saariryhmään, jota kutsutaan Lipari-saaristoksi, isoimman saaren Liparin mukaan. Liparit ovat yksi Italian monista maailmanperintökohteista, mutta historiallisen tarjonnan lisäksi saarilla on aivan omanlaisensa harrastusmahdollisuudet. Vulkaanisen maaperän ansiosta löydät mutakylpyjä, kuumia lähteitä sekä mitä hienoimpia maisemia. Esimerkiksi Vulcanon vaelluksella näet paljon fumaroleja sekä rikkilähteitä, ja kolmen tunnin vaelluksen kruunaa näky tulivuoden kraaterille. Tulivuorella retkeily on yllättävän suosittua, ja vuosittain sen kokevatkin yhä useammat matkailijat.

Kohokohdat: sukellusta alueen kirkkaissa vesissä, vierailu Vulcanon tulivuoren kraaterilla
Miten mennä: lennä vaihdon kautta Lamezian lentoasemalle ja ota sieltä bussi Tropeaan
Lue lisää: Tropea

4. Kanadan Whistler - tekemistä vuorilla ja vesillä

Whistler on yksi Pohjois-Amerikan suosituimmista talviurheilukeskuksista, eikä suotta. Whistlerin laskettelukausi on Kanadan pisin; rinteet ovat auki marraskuusta toukokuuhun. Alueella on yli 200 rinnettä ja keskus hiihtohisseineen on toimiva ja moderni. Lisäksi kaupungin afterski on jotain mitä ei kannata missata! Whistlerissä on yli 60 omanlaistaan ravintolaa, kahvilaa ja baaria, joissa on mukava rentoutua laskettelupäivän jälkeen.

Mutta Whistler ei ole vain yhden vuodenajan kaupunki, sillä myös kesäisin Whistler tarjoaa laajan skaalan aktiviteetteja, joihin kuuluu muun muassa koskenlasku, ratsastus sekä maastopyöräily. Maastopyöräilyreittejä löytyy jopa yli 50 kilometrin mitalla, mihin lukeutuu niin rentouttavia maisemareittejä kuin vauhdikkaita mäkimaastojakin.

Lisäksi aluetta ympäröivät järvet tarjoavat hyvän mahdollisuuden myös kalastamiseen. Vuodenajasta riippuen voit napata esimerkiksi Steelhead-kirjolohta sekä punakurkkulohta.

Kohokohdat: laskettelu Whistler ja Blackcomb -rinteillä, kalojen narrausta Cheakamus-joella
Miten mennä: lennä välilaskun kautta Vancouveriin ja ota sieltä bussi Whistleriin
Lue lisää: Whistler

5. Melontaa ja merengueta Kolumbian LeticiassaKolumbian, Brasilian ja Ecuadorin risteyksessä sijaitseva Leticia tarjoaa täydellisen viidakkokokemuksen. Olitpa missä päin Leticiaa tahansa, Amazonin sademetsä löytyy aina alle 20 minuutin kävelymatkan päässä. Tämä maailman suurin sademetsä on koti monille eksoottisille eläin- ja kasvilajeille. Esimerkiksi Yahuarcaca-järven varrella voit bongata muun muassa laiskiaisia, manaatteja ja laajan skaalan eksoottisia lintuja, kuten tukaaneja.

Paras tapa tutustua alueen kauniiseen luontoon onkin kajakilla meloen. Vesillä on usein hieman viileämpää kuin metsissä, ja samalla sinulla on hyvä mahdollisuus tutustua paikallisiin asutuksiin, sillä useimmat niistä sijaitsevat joen varsilla. Aiempaa kokemusta kajakkimelonnasta ei tarvita, mutta hyvä peruskunto on hyvä olla valmiiksi.

Iltaisin paikallisilla on tapana tavata tanssin merkeissä. Suosituin tyyli on merengue, jota perinteisesti säestetään kitaralla, trumpetilla sekä congarummuilla. Vaikka musiikki on nopeatempoista, merengueta tanssiessa tärkeintä on rentous, ja tanssin askeleet ovat helppo myös suomalaisen oppia. Tanssiminen on hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin ja samalla kohentaa kuntoa. Ja tanssiminen sademetsän sydämessä on kokemus joka ei taatusti unohdu!

Kohokohdat: kajakkimelontaa Yahuarcaca-järvellä, merengueta Letician sydämessä
Miten mennä: lennä vaihdon kautta Letician lentokentälle
Lue lisää: Leticia