Tarjolla astetta erikoisempia ruokalajeja

Kielimatkan ei tarvitse olla vain kohdemaan kielien opiskelua vaan myös maan kulttuuriin ja tapoihin sekä erityisesti myös ruokakulttuuriin tutustumista. Yksi vaihtoehto on nautiskella kohdemaan ihanista ja maukkaista antimista kuten Italian pastoista ja Englannin maailmankuuluista aamupaloista, mutta toista onkin tutustua maiden oudoimpiin erikoisuuksiin. 

Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Englannissa rakastetaan ja varjellaan Marmitea sekä Vegemitea. Nämä ovat hiivauutteesta tehtyjä haisevia ja todella suolaisia levitteitä paahtoleivälle, joita ilman paikalliset eivät voi elää ja joiden lähellä useimmat ulkomaalaiset eivät voi kuvitellakaan olevansa. Christchurchin maanjäristyksen takia Uudessa-Seelannissa oli valtava puute Marmitesta sitä valmistavan tehtaan tuhoutumisen takia. Koko maassa järjestettiin valtavia mainoskampanjoita, jotka loivat paikallisiin uskoa Marmiten takaisin saamiseksi. Kyseinen ajankohta, joka uuden tehtaan avaamisen myötä tämän vuoden maaliskuussa loppui, on saanut jopa nimen: ”Marmageddon”. 

Kannattaa miettiä kaksi kertaa ennen kuin maistaa japanilaista herkkua Fugua. Ruokalajin pääosassa on kuolettavan myrkyllinen pallokala. Kyseistä kulinaristista nautintoa saavat valmistaa vain kokit, jotka ovat hankkineet erikoiskoulutuksen tätä ruokalajia varten. Pallokalan sanotaan houkuttelevan ihmisiä maistamaan sitä makunsa, ei jännityksensä vuoksi.. 


Yhdeksi maailman oudoimmista ruokalajeista luokiteltu erikoisuus tulee Meksikosta. Jos luulee saaneensa valkoisia papuja, voi edessä ollakin jotain aivan muuta: valtavan mustan Lipometum-muurahaisen munia. Tällä ”hyönteiskaviaarilla” sanotaan olevan raejuuston koostumus ja miellyttävä voimainen maku. Nämä väitteet voi todistaa vain itse maistamalla.. 

 Italiasta taasen löytyy herkku, joka on turvallisuusriskiensä takia laitonta. Casu marzun eli ”mädän juuston” myyminen on viranomaisten toimesta kielletty Italiassa, mutta Sardiniassa lakia ei valvota niin tarkkaan ja juustoa myydäänkin laittomasti. Juusto valmistetaan lampaanmaidosta ja se mätänee siihen lisättyjen elävien juustokärpäsen toukkien takia. Jotkut syövät juuston kun toukat vielä elävät, jotkut tukehduttavat toukat paperipussissa ennen juuston nauttimista. Casu marzu nautitaan useimmiten sardinialaisen leivän ja vahvan punaviinin kanssa. 


Siitä vain kokeilemaan! Suosittelemme kuitenkin pohtimaan edellä esiteltyjen ruokaelämysten nauttimista etukäteen. Tai pidättäytymään täysin turvallisiksi todetuissa ruokalajeissa.