Mikä ihmeen Groundhog Day?

Helmikuun toisena päivän vuosittain USA:ssa vietetään metsämurmelin päivää. Tarujen mukaan metsämurmeli herää tällöin talviuniltaan ja kömpii ulos kolostaan tarkastamaan kuinka kaun talvea on vielä jäljellä. Jos päivä on aurinkoinen ja murmeli näkee oman varjonsa, talvi jatkuu vielä seuraavat kuusi viikkoa. Näin ollen murmeli palaa koloonsa ja jatkaa uniaan. Jos päivä on pilvinen, eikä murmeli näe varjoaan, on kevät jo aivan nurkan takana. Jos taas käy niin, että murmeli ei näekään varjoansa, on kevät jo aivan oven takana. Kevään saapumisen kunniaksi murmeli tanssahtelee riemusta kolonsa ympärillä eikä palaa enää jatkamaan talviuniaan.Tämä tapa on hauska piristys keskellä kylmää ja ankeaa talvea.

Alunperin eurooppalainen kansanperinne kulkeutui Yhdysvaltoihin saksalaisten siirtolaisten mukana 1700- ja 1800-luvun vaihteessa. USA:ssa Groundhog Day'llä on pisimmät perinteet Pennsylvaniassa, ja Punxsutawneyn kaupungissa järjestetään edelleen vuosittainen juhla murmelin kunniaksi. Paikallinen murmeli on nimeltään "Phil", joka onkin maan luotetuin ennustaja. Arvaa kuinka usein Phil näkee varjonsa? Yhdeksän kertaa kymmenestä.

Groundhog Day pohjautuu osittain Candlemas -päivään, jota vietetään myös helmikuussa talven vaihtuessa kevääseen. Candlemas -runo menee näin:

"If Candlemas be fair and bright,
Winter has another flight.
If Candlemas brings clouds and rain,
Winter will not come again."
 
Aletaan mekin Suomessa uskoa näin niin kas kummaa kevät on saapunut aiemmin kuin huomataankaan. :) Kevättä odotellessa katsele talvipäivän kuluksi kuuman kaakaon kera Päiväni murmelina -elokuva ja perehdy aiheeseen paremmin. Mukavaa helmikuun ensimmäistä viikonloppua!