Happy Valentine's Day! Gelukkige Valentijns Dag! Joyeuse Saint-Valentin! Feliz dia de San Valentin! Hyvää Ystävänpäivää!

Sydämiä, suklaata, ruusuja, kortteja! Helmikuun 14. päivä tunnetaan nykyään rakastavaisten- ja ystävvyyden päivänä, mutta Valentine’s Day’n historia ja alkuperä on edelleen pienimuotoinen mysteeri. Jotkut uskovat ystävänpäivän saaneen alkuna jo muinaisessa Roomassa Lupercalia-juhlasta, joka juhlisti avioliittoa ja luontoa, kun taas toiset uskovat juhlapäivän kunnioittavan katolilaisen pyhimyksen Pyhän Valentinuksen muistoa. Ken tietää mistä päivä on saanut alkunsa, mutta se on varmaa, että sitä on juhlistettu jo jonkin aikaa! Varmasti yksi tunnetuimmista englanninkielisistä ystävänpäivärunoista kuuluu näin:

The rose is red, the violet's blue,
The honey's sweet, and so are you.
Thou art my love and I am thine;
I drew thee to my Valentine:
The lot was cast and then I drew,
And Fortune said it shou'd be you


Ranskassa ja Iso-Britanniassa vietettiin ystävänpäivää jo 1300-luvulla järjestämällä juhlia ja viettämällä päivä  lemmitettynsä kanssa. USA:ssa Valentine’s Day tuli tunnetuksi vasta 1800-luvulla, mutta sen suosio kasvoi räjähdysmäisesti ja nykyään Yhdysvalloissa lähetetään joka vuosi noin 190 miljoonaa Valentine’s Day korttia! Tuoreen ennusteen mukaan USA:ssa aiotaan käyttää  tänä vuonna noin 17 biljoonaa dollaria ystävänpäivälahjoihin, ja Valentine's Day onkin kaupoille joulun jälkeen vuoden tuotteliain päivä.


Muualla maailmassa Valentine's Day'tä ei ehkä juhlisteta niin suureellisesti kuin Yhdysvalloissa, vaikka kaupallinen ystävänpäivä kortteineen ja suklaarasioineen onkin levinnyt laajalle. Monilla mailla on kuitenkin myös omat ystävänpäiväperinteensä.Vietnamissa pariskunnat pukeutuvat samanvärisiin ja –tyylisiin vaatteisiin, kun taas Etelä-Koreassa naiset juhlistavat ystävänpäivää 14. helmikuuta antamalla miehille suklaata, ja miehet kuukautta myöhemmin 14. maaliskuuta antamalla naisille ei suklaisia lahjoja. Japanissa on myös erilliset juhlapäivät naisille ja miehille, mutta japanilaiset ovat tarkkoja lahjojen kanssa – naiset antavat miehille tummaa suklaata ja miehet naisille valkoista suklaata tai keksejä. Tanskassa on ollut tapana kirjoittaa ihastukselle tai puolisolle 'gaekkebrev' kirjeitä, eli pieniä romanttisia tai hauskoja runoja. Mies ei kuitenkaan allekirjoita kirjettä nimellään vaan kolmella pisteellä, ja naisen on sitten arvattava kuka kirjeen on lähettänyt. Tytöillä ympäri maailmaa on myös ollut tapana uskoa, että ensimmäinen mies, joka kävelee ystävänpäivänä vastaan kadulla on ’The One’.

Suomeen Valentine’s Day rantautui vasta 1980-luvulla, ja meillä päivä onkin omistettu enemmän ystäville kuin pariskunnille. Nyt sitten vaan miettimään eri tapoja, joilla muistaa tärkeitä ihmisiä tänään 14. helmikuuta. Toki läheisiä pitäisi muistaa kiittää heidän mahtavuudestaan vaikka joka päivä, mutta kuka nyt ei haluaisi saada lahjaksi suklaata, runoa tai halausta! :) Oikein ystävällistä ystävänpäivää kaikille!