Hyvää uutta vuotta 2013!

Joulu tuli ja meni ja vuosikin on jo kerinnyt vaihtumaan rakettien lähettelyn ja tinanvalunnan merkeissä. Kuinka uutta vuotta on juhlittu ympäri maailman? Tarkastellaanpa hieman.

Uuden vuoden juhlinta on varmasti heti joulun jälkeen yksi vanhimmista ja kiinnostavimmista tavoista maailmalla. Kirkonkellojen kilahtelua, torvien törähtelyä, ilosta kiljumista ja rakettien pauketta. Uutta vuotta voi viettää monella eri tavalla.

Uuden vuoden aatolle tyypillisen railakkaankin juhlinnan voidaan sanoa olevan niin sanottu pöydän puhdistaminen tulevaa vuotta varten. Juhlitaan kulunut vuosi pois ja otetaan uusi vastaan puhtaalta pöydältä. Ja lupauksiahan ei toki sovi unohtaa.

Yhdysvalloissa uutta vuotta juhlitaan hyvin samalla tavalla kuin Suomessa. Aattoiltaa 31.12. vietetään ystävien tai perheen parissa nauttien ruuasta ja juomasta. Juhlat jatkuvat pitkälle seuraavan vuoden ensimmäiseen aamuun asti.

Kiinassa uutta vuotta juhlitaan vasta tammikuun puolivälin jälkeen uuden kuun aikaan. Uusi vuosi otetaan vastaan runsain määrin lyhtyjä, jotka valaisevat tien uuteen vuoteen. Raketteja käytetään ajamaan pahoja henkiä pois. Myös ikkunoita ja ovia vuorataan, jotta pahat demonit pysyvät loitolla.

Skotlannissa uuden vuoden juhlaa kutsutaan nimellä Hogmanay. Paikallisissa kylissä sytytetään aattoiltana tervatynnyreitä tuleen ja laitetaan pyörimään pitkin katuja. Näin poltetaan edellinen vuosi kadoksiin ja uusi vuosi voi saapua.

Kreikassa uusivuosi on myös Saint Basilin juhla. 1.1. lapset jättävät kenkänsä takan ääreen ja toivovat että ystävällisyydestään tunnettu Saint Basil täyttäisi ne lahjoilla.

Juutalaisten uusi vuosi on nimeltään Rosh Hashanah. Kyse on pyhästä ajasta, jolloin juutalaiset pyytävät anteeksi kuluneen vuoden aikana tehtyjä syntejä ja lupaavat käyttäytyä paremmin tulevana vuonna. Synagogissa pidetään erilaisia seremonioita, lapset saavat uusia vaatteita ja ihmisiä muistutetaan vaikeista ajoista leipiä leipomalla.

Japanissa uuden vuoden päivänä pukeudutaan uusiin hienoihin vaatteisiin ja koristellaan kodit puunoksilla ja bamburuokoilla, jotka ovat symboli pitkälle elämälle.

Jos joulu olisi kiinnostava kokea maailmalla niin ei uusi vuosikaan huono vaihtoehto ole, vai mitä olet mieltä?