Australia Day 26.01.2013

Australiassa vietetään huomenna 26. tammikuuta nimensä mukaisesti Australia Day -nimistä juhlapäivää, joka on aussien kansallispäivä. Päivän historia kantaa kauas 1700-luvun lopulle aikaan, jolloin Britannian laivasto rantautui mantereelle. Australia Day on myös muistopäivä vuonna 1788 perustetulle Port Jacksonille, jonka paikalle kasvoi vuosien saatossa Sydneyn kaupunki. Päivän ideana on juhlia maata ja sen kulttuuria sekä siinä sivussa muistella saavutuksia ja uhrauksia, joita maan eteen on tehty ja tehdään paremman tulevaisuuden saavuttamiseksi. Isänmaallisuutta osoitetaan liehuttamalla Australian lippuja, pukeutumalla aussikuvioituihin vaatteisiin varvastossuista lippiksiin sekä maalaamalla poskien koristeeksi maan sinipohjaisen lippu. Päivässä on kyse riemusta ja huolettomuudesta, ei niinkään hartaudesta tai arvokkuudesta.


Työpaikalla istumisen sijaan useimmat viettävät päivän ystävien ja perheen kanssa puistoissa piknikeillä grilliherkkuista nauttien, shoppaillen tai aussifutista katsoen. Australia Day onkin yleinen vapaapäivä ympäri maata. Joissakin paikoissa järjestetään myös mahtavia ilotulituksia. Lisäksi 26.1. julkistetaan aina Vuoden Australialainen -kilpailun ehdokkaat, jotka ovat maansa eteen arvostettavaa työtä tehneitä australialaisia. Joissakin kaupungeissa järjestetään tervetuliaistilaisuuksia tuoreeltaan maan kansalaisuuden saaneille maahanmuuttajille. Nämä tilaisuudet ovat usein hyvin riemukkaita virallisuudestaan huolimatta.


Kansallispäivän perimmäinen ajatus on siis kunnioittaa ensimmäisen eurooppalaisen asutuksen pystyttämistä Australian mantereelle. Päivän juhlinta on kuitenkin aiheuttanut keskustelua australialaisten kesken, sillä Australian alkuperäisväestölle aboriginaaleille eurooppalaisten saapuminen toi mukanaan paljon murhetta.  Toinen keskustelunaihe koskee Australian lipun yläkulmaa koristavan Union Jackin poistamista, koska merkki muistuttaa edelleen Iso-Britannian läsnäolosta. Nykyään Australia Day'n halutaan ennen kaikkea olevan päivä, jolloin juhlistetaan maan monikansallista ilmapiiriä ja eri kulttuureiden yhdessäelon rikkauksia.

Melko kiinnostava historia kansallispäivällä, eikö vain?