Joulun perinteitä - tiesitkö, että...

Joulua vietetään eri puolilla maailmaa monin erilaisin perintein. Otimme selvää joulun juhlinnasta eri kulttuureissa. Tässäpä muutamia esiintulleita mielenkiintoisia faktoja:


1.Irlannissa jouluaaton iltana sytytetään ikkunan reunalle kynttilä, joka toivottaa "Maryn" ja "Josephin" tervetulleiksi. Tapaan kuuluu, että kynttilän sytyttää perheen nuorin jäsen ja kynttilän saa sammuttaa ainoastaan tyttö nimeltään "Mary". Mitä luulet, monessako kodissa tämä kynttilä sammuu aivan itsestään?

2.  Joulun aikaan Iso-Britanniassa syödään Mince Pie -nimisä pieniä täytettyjä leivoksia. Aiemmin uskottiin, että juhlakauden ensimmäinen Mince Pie tuli syödä hiljaisuuden vallitessa ja syömisen jälkeen toivoa jotakin tulevalle vuodelle. Torttua ei missään nimessä saanut halkaista veitsellä, sillä sen sanottiin tuovan huonoa onnea. Iso-Britanniassa joulua juhliessa törmää varmasti myös paukkukaramelleihin (crackers), jotka katetaan joulupöytään ja vedetään auki vierustoverin kanssa.

3. Australiassa joulu osuu vuoden yhteen kuumimmista kausista. Näin ollen australialaiset viettävätkin joulunsa usein rannalla perinteisen joulukalkkunan kera. Melbournessa järjestettävä "Carols by candle light" on suosittu tapa viettää jouluaaton iltaa.


4. Suudelma mistelinoksan alla on tapa, joka tunnetaan jo lähes kaikkialla. Mutta tiesitkö, että jokaista suudelmaa kohden miehen tulisi syödä yksi marja oksasta ja kun oksa on marjaton ei sen alla saisi enää suudella.

5. Espanjassa, erityisesti Granadassa, 21.12. vietetään "Hogueras" -nimistä juhlaa, jolloin tuhannet ihmiset kerääntyvät polttamaan kynttilöitä vuoden lyhimmän päivän kunniaksi. Ihmiset myös tapaavat hyppiä tulten yli, sillä tämän sanotaan suojaavan sairauksilta tulevana vuonna. Espanjassa joululahjat tuovat Kolme Kuningasta vasta 6.1.

6. Iso-Britanniassa 26.12. tuntee "St. Spephen´s Day" -nimen lisäksi myös nimen "Boxing Day". Päivä on saanut nimensä joulun aikana kirkoista löytyvistä laatikoista, joihin voi lahjoittaa rahaa ja muita tarpeita köyhiä varten.

7. Japanissa joulu on lähes ainoastaan kaupallinen juhla, sillä paikalliset uskonnot eivät juhli joulua. Joulun pääpäivä on jouluaatto, jolloin syödään perheen kesken ja jaetaan lahjoja kuusen ympärillä. Japanissa myydään erityisiä joulukakkuja ja leipomot haluavat tietenkin myydä joulua varten valmistetut kakut loppuun ennen joulun pyhiä. Joulun jälkeen kyse on vanhentuneesta kakusta. Japanissa tällaiseksi vanhentuneeksi joulukakuksi nimitetään myös yli 25-vuotiasta naimatonta naista...

8. Venäjällä ortodoksista joulua vietetään vasta 7.1. Joulun juhlintaan kuulu lihaton juhlaillallinen perheen kesken. Perinteinen joulupuuro on nimeltään kutya. Se on valmistettu vehnänjyvistä ja muista siemenistä kuvaamaan toivoa ja kuolemattomuutta sekä hunajasta ja unikoista, jotka taas toimivat onnen ja menestyksen symboleina. Yhteenkuuluvuutta kuvaa puuron syöminen yhdeltä ainoalta lautaselta.

9. Ja mitä tapahtuu meillä Suomessa. Olemme ainakin varsinaisia herkkusuita nimittäin Fazerin tehtailta lähtee kauppoihin kaiken kaikkiaan noin 12 kilometrin rekkajono lastinaan makeisia, jotta suomalaiset saavat nauttia herkuista niin joulun alusaikana kuin pyhäpäivinäkin. Esimerkiksi Vihreitä kuulia valmistetaan jouluksi noin 17 miljoonaa kappaletta


Ei muuta kuin näillä tiedoilla pätemään joulupöytään. Mekin hipsimme täältä pikkuhiljaa joululomalle ja olemme toimistolla jälleen täysissä toimissa ensi vuoden puolella 8.1. Kinkun sulattelun lisäksi hauduttele kielimatkasuunnitelmiasi rauhassa loman aikana ja ota yhteyttä meihin heti tammikuussa. Suunnitellaan sinulle yhdessä vuoden 2013 paras lomareissu!

Iloista ja rentouttavaa joulua sekä railakasta uutta vuotta kaikille toivottaa Speak &  Fun -tiimi!