Hanuka - juutalaisten valon juhla

Tämän vuoden Hanuka alkoi lauantaina 8.12. auringon laskiessa. Tämä juutalaisten vuosittainen juhla jatkuu ensi viikon maanantaihin 17.12. asti niin pitkälle kunnes tähdet näkyvät taivaalla. Hanukan juhlinnan ajankohta määräytyy juutalaisen kalenterin mukaan. Hanukaa viettävät juutalaiset ympäri maailmaa.

Mutta mistä juhlassa on siis kyse? Hanuka tunnetaan yleisesti valon juhlana. Talven pimeyden ja harmauden saapuessa halutaan muistaa, että pimeinäkin aikoina tunnelin päästä löytyy valoa. Hanukan historia ulottuu pitkälle taaksepäin aikaan, jolloin Jerusalemin temppeli vihittiin uudelleen makkabilaiskapinan päätyttyä. Vihkimisen lomassa tapahtui ns. öljyihme kun turmellun temppelin siivoamisen jälkeen juutalaiset halusivat siunata temppelin uudelleen. Epäonnekseen he löysivät aivan liian vähän pyhää öljyä. Tätä seurasi kuitenkin ihme, jonka ansiosta öljyä riitti kahdeksaksi päiväksi. Tästä juontaa siis myös juhlan kesto. 

Hanukan ensimmäisenä iltana kodeissa sytyteään yksi kynttilä ja kynttilöiden sytytystä jatketaan koko juhlan ajan. Kynttilät ovat pyhiä ja edellisenä iltana poltetut kynttilät on vaihdettava uusiin niin, että viimeisenä päivänä kaikki kahdeksan pyhää kynttilää palavat samassa tasossa keskenään. Hanukan aikana käytetään erityistä kynttelikköä, joka asetetaan ikkunalaudalle niin, että kotiin palaavat ihmiset sen nähdessään muistavat hanukan ihmeen.
 
Kuinka sitten juhlia Hanukaa? Kynttilöitä polttamalla, lauluja laulamalla, pelejä pelaamalla ja perinteisistä ruoista nauttimalla. Suurin osa ruoista on valmistettu käyttäen suurta määrää öljyä, muistona tietenkin Pyhälle Temppelille. Hanukan aikana valmistetaan useita erilaisia röstimäisiä perunapiirakoita, jotka tarjoillaan omenasoseen ja hapankerman kanssa. Lisäksi erittäin perinteisiä ruokia ovat hillodonitsit (sufganiyot) ja uppopaistetut taikinapallot (bimuelos). Omien herkkujen keksiminenkin on mahdollista, mikset valmistaisi vaikkapa Hanuka -muffinsseja? Perinteisten suupalojen lisäksi Hanukan aikana jaetaan myös lahjoja, tästä tavasta on tosin olemassa monia eri mielipiteitä.

Hanukan ajankohta vaihtelee vuosittain ja näin ollen se saattaa joskus osua myös juuri joulun aikaan. Juutalaisethan eivät joulua vietä, joten tästä ei ole mitään haittaa. Nykypäivänä joulun lomaviikot ovat juutalaisille kuitenkin yleistä lepäämisen aikaa.

Hanukan tunnelmissa nautitaanhan vielä joulun odotuksesta kaikkine siihen liittyvine kiireineen sekä tietenkin valosta, edes kynttilöiden luomasta sellaisesta! :)