6.12. sinivalkoinen valloittaa Suomen ja Pyhä Nikolaus kiertää Keski-Euroopassa

Päivämäärä 6.12. tarkoittaa meille suomalaisille automaattisesti yhtä ainoaa juhlapäivää, siis itsenäisyyspäivää. Oikeutetustikin tämän varjoon on täysin jäänyt Keski-Euroopassa etenkin saksankielisissä maissa, Hollannissa ja Puolassa hyvinkin tunnettu ja juhlittu Pyhän Nikolauksen päivä. Suomessa pimentoon jäämisestä ei kuitenkaan ehkä täysin voida syyttää itsenäisyyspäiväämme. Keski-Euroopan maissa nimittäin myös uskotaan Pyhän Nikolauksen olevan joulupukin esikuva. Tämähän ei meille Korvatunturi - maalaisille sovi.

Pyhän Nikolauksen juhlinta juontaa juurensa 300-luvun Turkista. Myran piispa Pyhä Nikolaus oli tunnettu hyväntekijä, joka osoitti erityistä huomiota köyhiä lapsia kohtaan. Piispan kerrotaan mm. tuoneen yöllä kultaa kolmelle köyhän miehen tyttärelle ja näin pelastaneen perheen tulevaisuuden. Hyvien tekojensa ansiosta Pyhästä Nikolauksesta tuli aikoinaan lasten suojeluspyhä, joka yhä edelleen kunnostautuu lahjojen tuojana. 

Tänä päivänä Pyhän Nikolauksen juhlapäivä on erityisesti lapsille tärkeä päivä. Kyse ei ole virallisesta juhlapäivästä mutta esimerkiksi jokainen saksalainen lapsi löytää aamulla 6.12. kotiovensa takaa kengän täynnä lahjoja Pyhältä Nikolaukselta ja hänen apuriltaan, Knecht Ruprechtilta. Mandariinit, omenat, joulukeksit ja pähkinät ovat varmoja lahjapussista löytyviä herkkuja.

Pyhän Nikolauksen päivää vietetään maassa maan tavalla, esimerkiksi Sveitsissä herraa kutsutaan nimellä "Samichlaus" ja uskontokunnasta riippuen tämä partasuu kulkee joko hohtavan punaisessa vaatetuksessa tai harmaassa hupputakissa. Itävallassa  myös 5.12. liittyy Pyhän Nikolauksen juhlintaan, sillä tällöin huonosti käyttäytyneitä lapsia käy tapaamassa Krampus -niminen paha pukki.

Maat, jotka viettävät Pyhän Nikolauksen päivää, juhlivat joulua aivan normaalisti. Pyhän Nikolauksen vierailu on vanha traditio mutta se ei poissulje joulupukin saapumista 24. tai 25. joulukuuta.

Mukavaa Pyhää Nikolausta ja oikein rauhaisaa Suomen 95. itsenäisyyspäivää 2012!