Vinkkejä Berliiniin matkaaville

Berliini on kiehtova kaupunki, jossa nähtävää riittää. Jos olet reissussa viikon, saattaa se tuntua aivan liian lyhyeltä ajalta imeä kaikki kaupungin tarjoama historiallinen sivistys itseensä. Berliinissä, kuten useissa muissakin kuuluisissa kaupungeissa, vierailijoilta jää yleensä kokematta kaupunkien se kaikkein aidoin anti juuri näiden monumenttien ja nähtävyyksien laajan tarjonnan vuoksi.

Suurkaupungeissa vieraillessa kannattaa kuitenkin tutustua myös paikallisten elämään eikä suunnata aina ainoastaan sinne, minne muutkin turistit löytävät tiensä. Tässä muutama vinkki Berliiniin.

1. Kreuzberg on Berliinin vanhan keskustan Mitten eteläpuolella sijaitseva kaupunginosa, joka oli aikoinaan Länsi-Berliinin köyhimpiä kaupunginosia. Suuri osa asukkaista on edelleen maahanmuuttajia, moni heistä turkkilaistaustaisia. Monikulttuurinen Kreuzberg on ehkä kiehtovin pala Berliiniä, se on värikäs, erilainen ja hippy. Etenkin joenvarrelta kadulta nimeltään Paul Lincke Ufer löytyy monia miellyttäviä ravintoloita ja kuppiloita, jotka tarjoavat herkullisia aamiaisia ja iltaisin musiikkiä, hämyistä tunnelmaa ja edullisia juomia.
2. Kreuzbergin ravintoloiden keittiöt ovat hyvin kansainvälisiä. Mainitsemisen arvoinen ja lähes vierailun vaativa kreikkalainen ravintola Kreuzberger Weltlaterne löytyy kadulta nimeltään Kohlfurterstrasse 37. Ulkoapäin ravintolaa ei välttämättä edes huomaa mutta heti sisälle astuessaan tietää tulleensa oikeaan paikkaan. Ravintola on lämmin ja kodikas, tarjoilijat ovat kaikkea muuta kuin työhönsä kyllästyneitä, viinilista on lyhyt mutta sitäkin maistuvampi ja talon tarjoama moussaka on niin herkullista, ettei sitä pysty edes sanoin kuvailemaan.


3. Berliinissä voi toki shoppailla Kurfürstendamilla ja Alexa -kauppakeskuksessa Alexanderplatzilla mutta miksi et lähtisi kokeilemaan hieman loitommalla sijaitsevia katuja kuten vaikkapa ympäristöä Weinmeisterstrasse -nimisen U-Bahn -pysäkin läheisyydessä. Täältä löydät pienempiä ja tuntemattomempia liikkeitä mutta toki myös suurten ketjujen kaupat ovat osa katukuvaa. Shoppailutaukoja varten alue tarjoaa mukavia kahviloita, joissa on tilaa istahtaa alas rauhassa toisin kuin aivan kaupungin keskustassa.

4. Berliini on kuulu vilkkaasta ja monipuolisesta yöelämästään. Tätä kannattaa lähteä metsästämään suunnasta Warschauerstrasse, jonne on helppo löytää metrolla. Heti metropysäkin sillan alta löytyy yksi Berliinin suosituimmista ja kuuluisimmista klubeista nimeltään Matrix.

5. Vaikka Berliinin julkinen liikenne onkin erittäin toimiva ja kätevä käyttää, kannattaa kaupungissa kulkea myös kävellen. Näin löytää paikkoja, joita ei suunnittele löytävänsä ja törmää ilmiöihin ja asioihin, joista ei mainita matkaoppaissa.

Innostuitko Berliinistä? Tee matkastasi vielä astetta kiehtovampi osallistumalla Berliinin kielikoulumme järjestämälle kielikurssille!