Kiitospäivän kautta joulun odotukseen

Joka vuosi marraskuun neljäntenä torstaina USA viettää Thanksgiving -juhlaa suomeksi siis kiitospäivää. Monet amerikkalaiset ottavat päivää seuraavan perjantain vapaaksi ja ajavat pitkiäkin matkoja perheidensä luokse viettämään tätä tärkeää juhlapäivää pidennetyn viikonlopun merkeissä.

Kiitospäivällä on pitkä historia ja perinteet. Tämän takia se onkin erittäin merkittävä juhla amerikkalaisille. Juhlapäivälle ei osata nimetä aivan tarkkaa alkuperää mutta monet amerikkalaiset kuitenkin pitävät sen alkutaipaleena uudisasukkaiden ja intiaaniheimojen järjestämää juhlaa sadon kunniaksi.

Tänä päivänä kiitospäivää on tapana juhlia perheen ja ystävien kesken nauttimalla kiitospäivän antimista. Isovanhemmat, tädit, sedät, serkut ja aikuiset lapset perheineen istuvat saman pöydän ääreen nauttimaan perinteisiä kiitospäivän herkkuja kuten paahdettua kalkkunaa, karpalohyytelöä, perunamuusia ja kurpitsapiirakkaa.


Tiesitkö, että kiitospäivän jälkeistä perjantaita kutsutaan nimellä ´Black Friday´ ja se on usein vuoden ensimmäinen virallinen jouluostos -päivä monille pohjoisamerikkalaisille kuten myös ajankohta, jolloin kaapeissa vuoden päivät levännet joulukoristeet ja -valot kaivetaan esille piristämään ikkunoita, puita ja talojen julkisivuja. Ennen kiitospäivää joulusta ei USA:ssa ole juuri tietoakaan mutta kiitospäivän jälkeen ei varmasti kenellekään jää epäselväksi mikä juhla odottaa oven takana.

USA:n lisäksi kiitospäivää viettää myös Kanada, jossa sitä juhlitaan vuosittain lokakuun toisena maanantaina. Kanadan juhlapäivällä on myös hieman erilaiset perinteet sekä historia verrattuna rajanaapureiden kiitospäivään. Yhteiseksi taustatekijäksi voidaan kuitenkin nimetä juhlan alkuperäinen tarkoitus siis halu kiittää satokauden päättyessä Jumalaa.