Ensimmäisen adventin ja pikkujoulun tuntua

Ympäri maailmaa kristillisissä kulttuureissa ennen joulua vietetään neljä adventtisunnuntaita. Ensimmäinen adventtisunnuntai aloittaa adventtiajan, jona valmistaudutaan jouluun monin eri tavoin. Ensimmäinen adventti, tänä vuonna tarkalleen 2.12., on kirkkovuoden toiseksi suosituin juhlapäivä. Mutta vaikka adventtiajalla onkin painava kirkollinen merkitys, kuuluu siihen myös hyvin paljon maallista hössötystä ja toiset jopa stressinpartaalle ajavaa jouluun valmistautumista.

Ensimmäisestä adventtisunnuntaista puhuttaessa tulee monen suomalaisen mieleen varmasti joulun odotusaikaan kuuluva juhla "pikkujoulu". Vaikka suomalaiseen jouluperinteeseen ensimmäisenä adventtisunnuntaina kuulukin monin paikoin adventtikonserttien järjestäminen ja Saksasta lähtöisin olevien adventtikynttilöiden sytyttäminen, on pikkujoulujuhlallakin jo pitkän historian omaava vakiintunut paikka suomalaisten mielissä.


Varsinaisen pikkujoulun vietto on Suomessa löytänyt nykyisen roolinsa ylioppilaskuntien juhlinnan kautta ensimmäisen maailmansodan jälkeen, tosin tällöin kyse oli vielä viattomasta kuusi- tai puurojuhlasta, joululaulujen laulamisesta ja pikkujoululahjojen vaihtamisesta. Nykypäivänä juhlasta on tullut kaupallisempi ja erityisesti yritysten henkilöstölleen järjestämät pikkujoulut ovat vuosi vuodelta prameampia. Joulu on ehkä meille perhejuhlista se tärkein, mutta pikkujoulut vietetään yleensä ystävien ja työpaikan kesken - toisinaan melko railakkaastikin.

Pikkujoulun kohdalla ei toki aina tarvitse olla kyseessä suurin kustannuksin järjestettävä suuren porukan juhla vaan sitä voi viettää myös pienemmässä ystäväpiirissä esimerkiksi joulutorttujen, glögin ja korttiaskartelujen parissa. Jos pikkujoulun viettää jo ensimmäisenä adventtina, kerkiävät askarrellut kortitkin vielä hienosti postiin ja perille jouluun mennessä. 


Vaikka pikkujoulu onkin erittäin suomalainen ilmiö, tunnetaan se toki muuallakin maailmalla. Varsinkin muissa kylmissä Pohjolan maissa ja Keski-Euroopassakin sitä juhlitaan enemmän ja vähemmän samalla periaatteella kuin meillä Suomessa. Keski-Euroopassa etenkin saksankielisissä maissa ensimmäisen adventin aikaan käynnistyvät myös koko joulukuun kestävät herkulliset glühweinin ja lebkuchenin tuoksuiset joulumarkkinat.

Pikkujoulu olisikin hauska kokea jossakin muualla maailmalla, eikö vain? Tai ehkäpä haluat panostaa adventinaikana joululahjaostoksiin ja innostut hankkimaan kielistä kiinnostuneelle ystävällesi kielimatkalahjakortin? Voi myös olla, että kotisivuillamme surffailtuasi innostut lahjoittamaan kielimatkan itsellesikin. Otathan yhteyttä meihin, jos uskot meidän ja kielimatkatarjontamme kanssa voivan auttaa sinua vielä adventtiaikana!

Glögintuoksuista pikkujoulun ja ensimmäisen adventin aikaa kaikille! :)