Dia de los Muertos - kuolleiden päivä

Hyvin paljolti ympäri maailmaa marraskuun alussa vietettävä pyhäinpäivä tunnetaan Meksikossa juhlana nimeltään Dia de los Muertos. Suomennettuna kyse on siis kuolleiden päivästä, joka on pyhäinpäivän kanssa samanaikaisesti vietettävä meksikolainen vainajien muistojuhla.

Meksikolaisille juhla on hyvin merkittävä ja näin ollen se on myös yleinen vapaapäivä maassa. Itse juhlanaihe saattaa olla synkkä mutta kyse on kuitenkin hyvinkin iloisesta ja riehakkaasta juhlasta. 

Kuolleiden päivä juontaa juurensa varhaisten intiaanikansojen rituaaleista. Alunperin juhlaa vietettiin elokuussa ja se kesti kokonaisen kuukauden. Espanjalaisten saapuminen Amerikkaan kuitenkin muutti juhlaa niin, että se siirtyi marraskuun alkuun vastaamaan katolilaisia vainajien muistopäiviä. Juhlan alkuvaiheet ovatkin siis oikeastaan hyvin paljon tekemisissä halloweenin synnyn kanssa.

Kuolleiden päivään liittyy tiettyjä uskomuksia ja tapoja. Juhlintaa suunnitellaan usein jo koko edellinen vuosi. Kuolleille tarjottavat ruokalajit ja koristeet vaativat rutkasti tarkkaa harkintaa. Juhlaviikolla haudat puhdistetaan ja koristellaan huolella esimerkiksi kehäkukilla, koruilla tai vainajan lempikarkeilla. Kuolleille lapsille tuodaan leluja ja aikuisille taas tequila -pulloja. Myös kotona nautittavat ruoat ovat usein vainajille omistettuja. Toisinaan ihmiset viettävät koko yön sukulaistensa hautojen luona ja toiset saattavat rakentaa koteihinsa pieniä alttareita, joille tuodaan kuvia, kukkia ja kynttilöitä.

Juhlan yleinen symboli on pääkallo, jonka muotoisia makeita herkkuja valmistetaan juhlan aikaan. Pääkalloja voi syödä vaikkapa suklaan makuisina. Kuolleiden päivän erikoisleivonnainen on pan de muerto (kuolleiden leipä), joka saattaa pääkallon sijaan olla esimerkiksi jäniksen muotoinen. Tämä makea leipä koristellaan valkoisella sokerikuorrutteella, jolla tavoitellaan leivonnaiselle luiden ulkonäköä.

Joissakin osissa Meksikoa lapset pukeutuvat kuolleiden päivänä hieman halloweenin tapaan naamiaisasuihin ja keräävät kaduilla ohikulkijoilta pieniä lahjoja ja rahaa. Lapset eivät kuitenkaan kierrä kodeissa kuten halloweenin perinteeseen kuuluu.  

Meksikon lisäksi juhlapäivää vietetään Filippeeneillä, jossa kyse on tosin hieman vakavemmasta muistelusta kuin Meksikossa. Meksikolaisvähemmistöt USA:ssa ja Latinalaisen Amerikan maissa juhlivat päivää myös omilla tahoillaan.

Tällaisia samankaltaisia perinteitä löytyy katolilaisten maiden lisäksi myös Kiinasta, Japanista, Koreasta ja Nepalista.

Maailma on suuri kulttuurien kirjo, johon ei missään nimessä kannata jättää tutustumatta! Eri kulttuureihin ja tällaisiin erikoisiin juhlapäiviin voi tehdä parempaa tuttavuutta helposti kielikouluissamme, jotka usein järjestävät vapaa-ajan ohjelmaa paikallisten juhlapäivien teemojen mukaisesti!