Saksojen yhdistymisestä eilen 22 vuotta!

3. lokakuuta on Saksan kipeässä mutta mielenkiintoisessa historiassa tärkeä päivä. Kyse on  päivästä, jolloin DDR ja BRD yhdistyivät, Berliinin muuri menetti yhtäkkiä yli vuosikymmenten kestäneen merkityksensä ja Saksa aloitti taipaleensa yhtenä valtiona.Suomalainen voisi hieman harhaanjohtavasti kuvitella, että tämä päivä on suoraan verrattavissa omaan itsenäisyyspäiväämme ja siihen ylpeyteen ja arvostukseen, jota edelleen koemme itsenäisyyttämme kohtaan ja joka korostuu erityisesti aina kerran vuodessa 6.12. Saksassa kyse ei kuitenkaan ole varsinaisesti itsenäisyydestä vaan yhdistymiseen tulevat aina liittymään kansan kahtiinjakoon liittyvä raskas historia ja yhdistymisen mukanaan tuomat ongelmat, jotka näkyvät Saksassa vielä tänäkin päivänä. Saksojen yhdistyminen on osa lähihistoriaa ja siitäkään syystä ei ehkä voida sanoa päivän juhlinnan noudattavan joitakin tiettyjä perinteitä.

Saksojen yhdistymispäivä on vahvimmin näkyvillä aina siinä kaupungissa, jossa kyseisenä vuonna järjestetään virallinen yhdistymispäivän päätilaisuus. Järjestävä kaupunki vaihtuu vuosittain ja juhlallisuuksiin osallistuvat maan korkeimmat valtionmiehet. Tänä vuonna juhlien järjestämiskunnian sai München. Lisäksi Berliinissä Brandenburger Torin läheisyydessä järjestetään aina konsertteja, paraateja ja ilotulituksia.
 

Tämän päivän tunnelman erikoisuus on kiistämättä koettava itse paikan päällä! Tee siis jo tilaa kalenteriisi ensi vuoden lokakuuta varten ja lähde tutustumaan saksalaiseen historiaan, kulttuuriin ja kieleen vaikkapa Berliiniin tai Müncheniin!