Münchenissä on jälleen aika maailman suurimmalle kansanjuhlalle!Jokainen on varmasti joskus kuullut puhuttavan saksalaisten jokavuotisesta kansanjuhlasta, jonka pääajatus on juoda olutta suurista tuopeista ihmisruuhkan keskellä tyypillisen saksalaisen musiikin tahdittamana. Aivan, kyse on Etelä-Saksassa Münchenissä järjestettävästä kaksi viikkoa kestävästä Oktoberfestistä, jonka perimmäinen tarkoitus todella on nauttia paikallisten panimoiden valmistamaa, omalaatuisen makuista ja erityisen mausteista olutta, joka on myös alkoholipitoisuudeltaan vahvempaa kuin normaalisti olut Saksassa.

Tämä aivan Münchenin keskustan liepeillä Theresienwiesen –aukiolla järjestettävä useampien miljoonien ihmisten vierailema juhla on todella kokemisenarvoinen. Saksalaisten lisäksi myös ulkomaalaiset, erityisesti italialaiset, lyötävät tiensä Müncheniin nauttimaan maailman parhaaksikin kehutusta oluesta, jota ei tarjoillakaan missään ihan pienimmissä tuopeissa. Kyse on nimittäin litran kokoisista tuopeista, joiden kappalehinta tänä vuonna pyörii yhdeksän euron paikkeilla. 60 vuotta sitten oluesta maksettiin reilusti vähemmän, nimittäin yhden litran olutta juodakseen sai alle eurolla. Lasinen tuoppi ja litra olutta ei olekaan mikään kevyt yhdistelmä kanniskella ympäriinsä. Tuoppienkannon maailmanennätyksen haltija on kuitenkin onnistunut kantamaan 23 täyttä tuoppia ehjänä 40 metrin pituisen matkan verran.

Mikäli haluat panostaa Oktoberfesteillä vierailuusi tulee sinun ehdottomasti hankkia naisena ´Dirndl´ tai miehenä nahkahousut. ´Dirndl´ on pitkän historian omaava naisten asuste, joka koostuu korsettimaisesta yläosasta ja pitkästä essullisesta hameesta alaosana. Aivan alunperin ´Dirndl´ oli naisten työasuste mutta myöhemmin se tuli muotiin myös ylempiluokkaisten kansalaisten keskuudesssa. Tänä päivänä saksalaiset naiset ovat iloisia saadessaan pukea tämän perinteisen asun päälleen kerran vuodessa. ´Dirndl´ sopii jokaiselle, lyhyelle ja pitkälle, pyöreälle ja hoikalle. Siispä asuostoksille!

Vaikka Oktoberfest onkin pohjimmiltaan oodi oluelle, on se myös juhla, johon voi päiväsaikaan osallistua koko perheenkin voimin. Vasta illan tullen riennot juhla-alueella muuttuvat hillittömimmiksi ja musiikin volyymi nousee. Juhlien viikko-ohjelmasta löytyy tarjontaa kaikenikäisille. Tänä vuonna lapsiperheille ohjelmisto tarjoaa kahtena päivänä erityisiä alennuksia ja vanhemmalle väelle esimerkiksi soittokuntien esiintymiset ovat varmasti mielenkiintoinen vaihtoehto.


Pikkuvinkki vielä loppuun. Jos olut tuntuu turhan raskaalta ja täyttävältä, kannattaa huikopalaksi bratwurstin sijasta valita kalasämpylät tai silli! Erityisesti tänä vuonna nämä kalakioskit ovat löytäneet paikkansa Oktoberfest –alueella ja saaneet myös suosiota kilpailussa perinteisiä saksalaisia snackseja vastaan.

Tämän vuoden Oktoberfesteillä on mahdollista piipahtaa 7.10. asti. Viimeisenä juhlapäivänä ammutaan myös perinteiset kunnialaukaukset eli ei haittaa vaikka olisit liikkeellä mattimyöhäisenä vasta tuolloin viimeisenä sunnuntaina. Jos satut olemaan kielimatkalla Münchenissä, huomaathan, että kielikoulumme sijaitsee vain yhden kalasämpylän kestoisen kävelymatkan päässä juhla-alueelta!

Zum Wohl!