La Tomatina


Oletko koskaan heitellyt toisia ihmisiä tomaateilla? Ensi keskiikkona se on mahdollista Valencian lähellä sijaitsevassa Bunolin pikkukaupungissa. Mikä olisikaan houkuttelevampaa kuin luvan kanssa viskoa tomaatteja ympäriinsä?

Vuosittain elokuun viimeisenä keskiviikkona alkava La Tomatina –festivaali tulee taas! Tämä juhla on kuulunut Bunolin perinteisiin jo lähemmäs 70 vuotta. Kukaan ei tarkkaan tiedä, mistä juhla on saanut alkunsa mutta tarinoita alkuperälle löytyy lähes yhtä useita kuin tarinan kertojia. Erään tarinan mukaan tomaattisota on saanut alkunsa kaverusten käytännön pilasta huonolle katumuusikolle ja toinen taas kertoo, että paikalliset olisivat aikoinaan hyökänneet kaupungin päättäjiä vastaan aseinaan vain tomaatteja. Joka tapauksessa tänä päivänä La Tomatina on kunnianosoitus kaupungin pyhimyksille.

Ensi viikolla Bunolin noin 9000 asukkaan kaupunki täyttyy eri puolilta maailmaa saapuvista ihmisistä. Ainoa syy ei tietenkään ole tämä päätön vihannessota vaan festivaali sisältää lisäksi myös paljon musiikkia, paraateja, konsertteja ja ilotulituksia.

Juhla alkaa virallisesti keskiviikkona kello 11. Tällöin kaaosmaiseen tomaattisotaan osallistuvat ovat asemissaan valmiina kuulemaan merkkiäänen, joka antaa luvan aloittaa tomaateilla muiden tulittamisen. Sääntöihin kuuluu, että tomaatti on ennen heittoa murskattava. Näin siis tomaatin osuminen ei varsinaisesti aiheuta kipua. Sotkua tosin kivunkin edestä.. Tämä noin tunnin kestävä taistelu saa kaupungin kadut lainehtimaan punaisenaan. Taistelun päätyttyä urheat soturit peseytyvät Bunolin jokirannassa.

Tomaattisotaan osaaottavan kannattaa muistaa muutamia tärkeitä sääntöjä: toisten vaatteita ei saa repiä, lasipulloja ei ehdottomasti saa tuoda taisteluareenalle ja pukeutua kannattaa vaatteisiin, joita ei suunnittele enää käyttävänsä, umpinaiset kengät ovat myös erittäin suositeltavat. Lisäksi erityisen tärkeää on ottaa mukaan rutka määrä iloista mieltä ja huumoria!

Sinä, joka olet ensi viikolla Valenciassa tai lähettyvillä, tässä sinulle pieni tehtävä: matkaa Bunoliin ja koe jotakin ainutlaatuista osallistumalla La Tomatinaan! Hanki tätä ennen vedenkestävä kamera ja tomaattien heittelyn ohella napsi kuvia, jotka voit mielellään jakaa esimerkiksi Facebook-sivuillamme! Toivotamme sinulle tiimimme puolesta menestystä tomaattien kanssa!