Lontoon olympialaiset 27.7. – 12.8.2012

Vuonna 2005 Lontoo sai todellisia ilosuutisia! Vuoden 2012 kesäolympialaiset olisivat heidän. Viimeisen kierroksen taistossa Lontoo tiputti Pariisin ja eteni näin jo 30. kesäolympialaisten järjestäjäkaupungiksi, kolmatta kertaa omassa olympiahistoriassaan.

Aikaa on kulunut ja h-hetki kolkuttaa jo oven takana. Antiikin Kreikasta lähtöisin oleva olympialaisten tunnus, olympiatuli, on jo tovin kiertänyt ympäri Englantia. Tällä viikolla se on käynyt muun muassa Stonehengellä moninkertaisen olympiavoittaja Michael Johnsonin kuljettamana. Reilun viikon päästä se saapuu Lontooseen olympialaisten avajaisia varten roihuakseen seuraavat kaksi viikkoa olympiakisojen virallisena symbolina.

Olympialaisia varten on tehty töitä jo vuosia. Lontooseen on rakennettu uusi olympiastadion ja vesiurheilukeskus, joukkoliikennettä ja turvallisuutta on parannettu huomattavasti. Stratfordissa sijaitsevaan olympiapuistoon nousi toukokuussa tornadoksikin nimetty 115 metriin kohoava näköalatorni. Kyse on Anish Kapoorin suunnittelemasta tornista, joka on rakennettu vartavasten olympialaisia varten. Tornia on arvosteltu melko rankasti, mutta taiteilija on puolustautunut toteamalla, että eihän kukaan Eiffel-tornistakaan aluksi pitänyt. Olympiapuistossa on näköalatornin lisäksi  urheilijoiden oma olympiakylä. Olympialaisten jälkeen alueen nimeksi tulee Queen Elizabeth Olympic Park.

Kahden viikon spektaakkelimaista urheilutapahtumaa varten on valittu tietenkin myös logo, maskotit ja virallinen kisabiisi. Jälkimmäinen on muodostunut arvokisojen keskuudessa jo standardinomaiseksi ilmiöksi. Kukapa ei muistaisi muutaman vuoden takaisten Etelä-Afrikan jalkapallon MM-kilpailujen tunnusbiisiä? Lontoossa luotetaan kotimaiseen ja viralliseksi kisakappaleeksi on valikoitunut Muse:n kappale Survival. Josko tästä pääsisi jo hieman kisatunnelmaan:


Lontoon olympialaisissa kilpaillaan hyvin perinteisissä lajeissa. Olympiastadionilla ratkotaan yleisurheilun mitalit, vesiurheilukeskuksessa jännitetään, ketkä ovat maailman nopeimmat kauhojat ja muuten lajeja riittää painista ja nyrkkeilystä ratsastukseen ja purjehdukseen asti. 88 vuoden tauon jälkeen Lontoossa pelataan myös tenniksen sekanelinpelit. Juuri lajien monipuolisuuden takia olympialaiset ovatkin yksi ainoista urheilutapahtumista, jotka tarjoavat katsottavaa lähes jokaiselle, olit penkkiurheilija tai et. Tällä kertaa Suomessakin kisoja voi jännittää ihmisten aikoihin eikä tarvitse kukkua ylhäällä yömyöhään. 

Lontoo alkaa pikkuhiljaa täyttyä maailman parhaista urheilijoista. Olympiakylä avasi ovensa maanantaina ja ensimmäiset urheilijat saapuivat heti samana päivänä. Urheilijoiden lisäksi kaupunki tulee olemaan rajojaan myöten täynnä kisojen seuraajia. Lontoo on jo ilman olympialaisia näkemisen ja kokemisen arvoinen kaupunki. Jos kuitenkin osut paikanpäälle seuraavien kahden viikon aikana, koet melko varmasti jotakin ennennäkemätöntä ja mahtavaa. Urheilu on uskomaton asia.

Me toivotamme Lontoolle onnistuneita olympialaisia, urheilijoille onnea ja kisojen seuraajille jännittäviä hetkiä katsomossa!