Riemukasta pääsiäistä!


Suomessa pienille virpojille annetaan palkaksi usein suklaamunia. Mutta kuinka pääsiäismunat liittyvätkään perinteisiin muualla maailmassa? Vilkaistaan hieman Saksan, Ranskan, Yhdysvaltojen ja Venäjän suuntaan…

Saksassa pääsiäispupu ahkeroi pääsiäissunnuntaina kuin joulupukki konsanaan jouluaattona. Kotipihalta löytyy kaikenkokoisia ja -värisiä suklaisia tai maalattuja pääsiäismunia, jotka pupu on käynyt kätkemässä pihalle pienten ja vähän suurempienkin lasten riemuksi.

Ranskassa pääsiäispupu on TV:stä tuttu mutta siitä huolimatta se on jäänyt täällä suhteellisen tuntemattomaksi kuuluisuudeksi. Pihamaalta pääsiäissunnuntaina löytyvät pikku lahjat ja suklaat eivät nimittäin suinkaan ole pääsiäispupulta. Vanhan tarun mukaan kirkonkellot lentävät pitkäperjantaina Roomaan paavin siunattaviksi ja palaavat pauhaten pääsiäissunnuntaina pudotellen sinne tänne pikku lahjoja. Suklaamunien, -pupujen ja -tipujen lisäksi ranskalaisilta pihoilta löytyy – yllätys, yllätys – suklaakelloja!

Valkoisen talon nurmikko saa kyytiä pääsiäismaanantaina, kun Yhdysvaltain presidentti isännöi vuotuista The White House Easter Eggs Rollia eli pääsiäismunien vierittämiskilpailua. Amerikkalaiseen tyyliin pääsiäispupuja ei ole paikalla ainoastaan yksi vaan ainakin tusina, onhan Valkoisen talon henkilökunta pukeutunut pääsiäispupuiksi. Onkohan seassa se oikea pääsiäispupukin?

Pääsiäismunien maalaamisella on edelleen vahvat perinteet hyvin monessa maassa ja koristelu voi toisinaan muistuttaa suorastaan taidetta ellei jopa ole sitä. Pääsiäismunien eliittiä ovatkin ehdottomasti venäläisen kultaseppä Peter Karl Fabergen kullasta ja jalokivistä valmistamat koristemunat, joita Venäjän tsaari Aleksanteri tilasi lahjaksi vaimolleen aina pääsiäisenä.

Pääsiäispuput, suklaa- ja koristemunat, kirkonkellot ja vierittämiskilpailut ovat vain pienenpieni osa näiden neljän maan pääsiäisen perinnekirjosta. Parhaiten pääsiäisen pääsee kokemaan, kun haistelee tunnelmaa paikanpäällä! Speak & Fun Kielimatka toivottaa kaikille kotimaassa ja ulkomailla juhliville oikein riemukasta pääsiäistä!