Hauskaa vappua!

Suomessa vappu on nykyään yksi suurimpia koko kansan juhlia, ja vappupiknik, serpentiini ja ilmapallot ovat erottamaton osa monen vappujuhlia. Vappua juhlitaan monissa muissakin maissa, mutta sillä on vahvempi leima työväenjuhlana. Toisaalta esimerkiksi jo Saksasta on löydettävissä hauskoja ja kiinnostavia perinteitä, jotka luovat saksalaisten vappuun suorastaan juhannuksen tuntua. Suomalaisen juhannuskoivun ja ruotsalaisen juhannussalon korvaa Saksassa nimittäin vappusalko. 

Nuoret miehet pystyttävät vappusalon (Maibaum) eli yleensä värikkäillä kreppipaperinauhoilla kauniisti koristellun koivupuun tyttöystävänsä tai ihailunsa kohteen ikkunan alle vappupäivänä. Salkoon kiinnitetään vielä ns. Maiherz, johon on kaiverrettu rakastetun nimi ja mahdollisesti lyhyt rakkaudentunnustus. Vappusalko jätetään paikalleen kuukaudeksi, jonka jälkeen salon pystyttäjä hakee sen pois. Tällöin rakastettu kutsuu miehen syömään tai palkitsee tämän korillisella olutta. Harvinaista ei ole myöskään, että nuori mies saa kolme palkintoa: rakastetun äidiltä kakun, isältä laatikollisen olutta ja rakastetulta itseltään suudelman. 


Karkausvuosi on Euroopassa varsinainen nuorten naisten vuosi. Karkauspäivänä nuoret naiset voivat paitsi kosia ja, maasta ja kosintaonnesta riippuen, hankkia itselleen hamekankaat tai jopa 12 paria rukkasia, mutta lisäksi karkausvuonna roolit pyörähtävät ympäri ja vappusalkoja pystyttävät Saksassa myös nuoret naiset! 

Jos käyt pystyttämässä vappusalon niin pidä sitä myös silmällä, sillä vappusalkojen varastaminen on vähintään yhtä laajalle levinnyt perinne kuin niiden pystyttäminen. Vappusalon saa kuitenkin yleensä varastaa vain jos on itse käynyt aikaisemmin pystyttämässä oman puun. Varastetun vappusalon voi yrittää neuvotella takaisin maksua kuten juomaa ja ruokaa vastaan, minkä jälkeen vappusalko saatetaan takaisin alkuperäiselle omistajalleen musiikkisaattueessa. Muista kuitenkin tarkistaa oman seutusi käytännöt varastamisen suhteen, sillä varastaminen on sallittu yleensä vain tiettyyn aikaan ja voit joutua muuten ongelmiin vappusalon pystyttäjän kanssa… 

Speak & Fun Kielimatkat toivottaa kaikille hulvatonta vappua!