Matkakertomus: kielimatkalla New Yorkissa

Asiakkaamme Anna-Maija osallistui syksyllä kolmen viikon mittaiselle New Yorkissa järjestetylle englannin kielikurssille. Voit lukea hänen kirjoittamansa matkakertomuksen tästä:"Osallistuin Speak&Funin englanninkielen opiskeluihin 3 viikon ajan New Yorkissa kielikoulu Rennertin tiloissa. Ensinnäkin, voiko enää parempaa paikkaa sijaintinsa suhteen olla opiskeluille ja kaupunkiin tutustumiselle. Koulu sijaitsee keskellä Manhattania.

Asumispaikaksi valitsin edullisimman vahtoehdon, Vanderbilt UMCAn asuntolan ihan läheltä koulua, 1hh pieni huone. Kahden viikon kuluttua minut vaihdettiin toiseen, hieman isompaan huoneeseen. Huoneessa oli ilmastointilaite, tv ja jääkaappi, isommassa huoneessa lisäksi lavuaari ja vaatekomero. Suihkut ja wc:t olivat käytävällä. Asuntolan alakerrassa oli aivan loistava uimahalli, joka olikin yksi syy paikan valinnalle. Uimahallissa oli höyrysauna ja tavallinen sauna. Saunassa taisin hieman järkyttää muita saunojia kaatamalla mukeissa kuljettamaani vettä kiukaalle. Jouduin joka kerta selittämään saunojille, miten sauna ei ole mitään ilman löylynheittoa.

Matkustin New Yorkiin yksin. JFK kentältä suunnistin julkisilla liikennevälineillä asuntolaan ja kumma kyllä kaikki sujui moitteettomasti. Koulun järjestämä kuljetus olisi ollut liian arvokas meikäläisen budjettiin.

Tunneilla oli hienoa pienet ryhmät, max 10 henkilöä. Muilla kouluilla on ilmeisesti paljon isommat ryhmät. Opettajamme oli nuori nainen nimeltä Selena, joka oli muuttanut aikoinaan Panamasta ja opiskellut siellä amerikkalaisessa koulussa ja sitten muuttanut Amerikkaan, jossa oli opiskellut opettajaksi. Kolmen viikon aikana ryhmääni kuului opiskelijoita Taivanista, Japanista, Kiinasta, Etelä-Koreasta, Italiasta, Espanjasta ja Brasiliasta. Skandinaavisia opiskelijoita koulussa ei ollut ainakaan sillä hetkellä. Viikoittain oppilaita tuli ja meni, riippuen jokaisen henkilökohtaisista kurssin kestovalinnoista. Ruokalaa tai kahvilaa ei koulussamme valitettavasti ollut. Automaatista sai toki ostaa jotain makeis/keksivälipalaa ja kahvia. Eväät hain kaupasta ja kahviloista tai toin mukanani. Koulun aulatilassa oli 10 nettipäätettä, jotka olivatkin ahkerassa käytössä.

Oppitunnit olivat ihan mielenkiintoisia. Meillä oli käytössä erilaisia monisteita, oppikirja, harjoituskirja ja niitten kuunteluihin liittyvä cd. Ehkä enemmänkin olisi ollut tarvetta puheharjoituksille. 30 vuoteen en ollut englantia opiskellut. Oli vähän kieliopit tainneet unohtua ja muutenkin… Tuntui kuitenkin, että opin paljon uutta ja uskalsin käyttää kieltä rohkeasti. Olin mielissäni mm siitä, että ainakaan lausuminen ei tuottanut minulle ongelmia ja sain siitä välillä jopa ”pojoja”. Monissa oppikirjan kappaleissa käsiteltiin sattumoihin juuri minulle sopivasti elokuva- ja tv asioita. Joskus keskustelut olivat kriittisiäkin koskien yhteiskuntaa, sosiaalista ja taloudellista eriarvoisuutta, politiikkaa. Hauskaa oli myös tutustua amerikkalaisten tekstareissa käyttämiin lyhennyksiin; esim brb=be right back. Kotitehtäviä saimme usein ja etenkin kirjoitustehtäviä. Joskus iltapäivisin pelasimme hauskoja pelejä.Koulusta oli mahdollisuus ostaa lippuja erilaisiin aktiviteetteihin ja joihinkin osallistuminen oli ihan ilmaista. Minun kolmiviikkoiskauteeni kuului kaksi varsinaista ekskursiota. Olimme ryhmämme kanssa Chelsea Galleryn useissa taidegallerioissa ja kävimme tutustumassa myöskin todella mielenkiintoiseen museoon nimeltään Museum of the moving image. Eräänä lauantaina sain mahdollisuuden käydä kuuntelemassa näyttelijän työstä kertovan luennon New Yorkin elokuva akatemiassa ja muutenkin nähdä koulun tiloja.

New Yorkissa kannattaa ehdottomasti ostaa busseihin ja Subwayhin kelpaava MetroCard vaikkapa viikoksi kerrallaan. Viikon kortti maksoi 28 dollaria. Toki korttiin voi myös ladata rahaa. New Yorkissa on helppo kulkea ja suunnistaa kun hiffaa systeemin. Eri lentokentille muuten pääsee Grand Central Terminalin vierestä lähtevillä isoilla tai pikkubusseilla 12-15 dollarin hintaan ja sama toisin päin. Matka täytyy maksaa viereisessä toimistossa etukäteen.

Speak&Funin ohjeista ja vinkeistä oli apua liikkuessani eri paikoissa. Tosi mainio apu reissussa oli nuoremman tyttäreni lahjoittamasta, Markus Lehtipuun kirjoittamasta suomenkielisestä NEW YORK opaskirjasta. Kävin yksikseni ja kavereitten kanssa mm Brighton Beachissa, Brooklynin puolella. Sinne kesti ainakin 45 min metrolla. Tämä on New Yorkin näkyvin venäläisalue.

Muita paikkoja, joissa ehdin käydä oppituntien jälkeen ja vapaa-aikoina olivat Empire State Building, Staten Island, NBC studiot, MoMa, YK, Keskuspuisto, useita kertoja Times Squarella, Harlemin alue East 125 kadulla, Brooklyn, Queens, Wall Street ja sen läheisyydessä olevat alueet, China Town jne…..

Katsoin kaksi musikaalia, Memphis ja Leijonakuningas. Varsinkin Memphis oli mieletön ilo silmille ja korville. Näyttelijät osasivat laulaa, tanssia ja näytellä samanaikaisesti. Bussilla tuli käytyä kaukana suuressa Jersey Gardenin outletissa. Monet jättitavaratalot tulivat tutuiksi myös.

New York on tunnetusti suuri kansojen sulatusuuni. Kaikennäköistä erikoista tallaajaa tuli nähtyä matkan aikana. Sosiaaliset ja taloudelliset erot ihmisten välillä kyllä näkyivät."

Innostuitko Anna-Maijan kertomuksesta? Lisätietoa englannin kielikursseista löydät kotisivuiltamme. Lähde sinäkin kielikurssille johonkin monista ympäri maailmaa sijaitsevista kurssikohteistamme ja koe ikimuistoinen kielimatka!