Matkakertomus: kielikurssilla Milanossa

Asiakkaamme Hannele S. päätti toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa ja lähteä viikoksi oppimaan italiaa yhteen Italian eleganteimmista kaupungeista, Milanoon. Hannele kirjoitti kokemuksistaan kertomuksen, jonka voit lukea tästä:
""Nyt tai ei koskaan" ajattelin kesän kynnyksellä, kun aloin suunnitella aktiivityöajan jälkeistä elämää eläkeläisenä.
Siitä lähtien, kun alle 10-vuotiaana ihastuin Italian 11-vuotiaaseen kultakurkkuun, Robertinoon ja sain häneltä ihailijapostiini nimikirjoituksella varustetun kuvakortin vastauksena, olin ollut Italian ja etenkin sen kielen lumoissa ja päättänyt, että joskus vielä sitä osaan puhua. Kieli jotenkin tuntui sopivan minulle, tuntui, että jossain minun päässäni on olemassa se taju, jolla italiaa opitaan. Vuosien varrella olin osallistunut parille kansalaisopistotason alkeiskurssille ja käynyt muutamalla Italian matkalla, mutta totisempaan kielen opiskeluun ei kuitenkaan "ollut aikaa". Nyt oli edessä kalenteriin sitomaton aika, tarve tehdä jotain erilaista ja edelleen halu oppia tämä ihana kieli.
Internetistä kielikurssivaihtoehtoja selaillessa päätin lähteä kyselemään Speak & Funilta tarkempia tietoja. Kurssitarjonta on monipuolinen ja muutamista Italian vaihtoehdoista valitsin Milanon lähinnä siksi, etten ollut siellä aikaisemmin käynyt ja sinne on kotipaikkakunnaltani hyvät ja edulliset lentoyhteydet. Yhteydenottoni Speak & Funin toimistoon noteerattiin nopeasti ja sain asiaa harkitessani helposti kaiken haluamani informaation ja erilaiset toiveeni otettiin kiitettävästi huomioon. Myös mieheni on innokas Italian matkaaja, joten halusimme yhdistää huvin eli turismin ja hyödyn eli kielikurssini, ja lähteä matkalle yhdessä. Emme päässeet opiskelija-asuntoloihin, koska ne on tarkoitettu vain opiskelijoille, jollainen mieheni ei siis ollut, mutta S & F hankki kielikoulu Linquaduen avustuksella meille sopivan majoituksen apartementoshotelli Recidence Bianca Crocesta. Halusin osallistua näin alkuun vain viikon mittaiselle kielikurssille, mutta varasimme kurssin molemmista päistä viikonloput pelkälle turismille ja 9 päivän majoitus järjestyi hotellista mukavasti.


Koulu tarjosi lentokenttäkuljetuksia, mutta meistä hinta oli liian korkea, joten päätimme suoriutua hotelliimme omin avuin. Alusta lähtien hoidin kaikki asiat italiaksi etukäteen harjoitelluilla lauseilla, ja hyvin se toimi niin lippukioskeilla kuin muuallakin. Koulumatkaa opeteltiin etukäteen raitsikalla ja metrolla ja maanantaiaamuna olin hyvissä ajoin odottamassa koulun ovien aukeamista. Aluksi oli tasotesti, joka koostui lyhyestä kirjallisesta ja suullisesta osiosta. Luulin etukäteen osaavani italiaa paremmin, mutta etenkin haastattelutilanteessa tuntui, etten muistanut yhtään sanaa. Taitotasoni mukaisesti minut sijoitettiin sitten keskelle jo aikaisemmin aloittanutta nuorten perustason ryhmää, joka oli jo hyvin tutustunut toisiinsa kurssilla, asuntolassa ja viihteellä. Ryhmä oli täysin kansainvälinen: kahta opiskelijaa ei samasta maasta ollut. Ainakin Amerikan mantereelta, Euroopan eri maista, Venäjältä, Kiinasta ja Japanista olivat opiskelijat italiaa lähteneet oppimaan. Ikähaitari oli 19 - 62, itseäni lukuun ottamatta kaikki olivat parikymppisiä tai vähän yli. Ikäeroni muihin ei tuntunut ketään meistä haittaavan, ei myöskään se, että kaikki olivat vähän eri pituisilla jaksoilla, viikosta neljään kuukauteen. Koulu toimii siten, että siellä menee samaan aikaan monta eri tasoista ryhmää ja kunkin ryhmän opetus jatkuu suunnitelmansa mukaisesti ja opiskelijoita tulee ja lähtee eri vaiheissa. Neljän kuukauden jälkeen kieli on varmasti jo erinomaisesti hallinnassa ja siihen tähtäsi ruotsalaispoika Håkan, meksikolainen Emilio ajatteli samaan pääsevänsä kolmen kuukauden jaksolla. Toiset olivat liikkeellä työnsä takia, toiset osana muuta opiskelua, mutta itselläni oli siis vain viikon mittainen tutustuminen, ilman suurempia suorituspaineita, tähän järjestelmään.

Opetus oli täysin italiankielistä ja opettajana oli Monica, joka osasi asettaa sanansa niin, että kaikki pysyivät hyvin kärryillä. Joskus hän joutui tuskastumaan, että Mamma Mia …! kun edellisen illan riennoista väsyneet opiskelijat eivät enää jaksaneet keskittyä. Ilmapiiri oli tosin hyvin leppoisa ja myönteinen. Oppitunteja minun kurssillani oli päivässä neljä, intensiivikurssilla niitä olisi ollut tuplaten.

Milanolaisen kielikoulun Linquaduen opiskelijat saattavat rekisteröityä Milano Summer Schoolin asiakkaiksi ja se kannattaa, sillä se järjestää erilaista vapaa-ajan ohjelmaa, tutustumisretkiä, kulttuuria ja diskoja ym. Sikäläistä ystävällisyyttä ja suurpiirteisyyttä kuvaa hyvin se, että myös mieheni saattoi rekisteröityä summer schoolilaiseksi ja päästä osalliseksi tarjonnasta - täysin korvauksetta. Kesäkoulun ohjelmasta meidän onneksemme viikollemme osui mm. tutustuminen Leonardo da Vincin jättämään maailmanperintöön, L' ultima Cena, eli Viimeinen ehtoollinen. Sehän on teos, jonka nähdäkseen aika pitää varata hyvissä ajoin ennen matkaa Internetistä ja viidentoista minuutin tarkkuudella. Tarjolla oli myös tutustuminen La Scala -oopperataloon, mutta sille illalle sattui Italialle niin tavanomainen lakko, joten ryhmä ei päässyt sisään.
Olen iloinen tästä positiivisesta ja kaikin puolin onnistuneesta kokemuksestani. Nyt italian opinnot jatkuvat edelleen kansalaisopiston edistyneemmässä ryhmässä, eikä poissuljettua ole sekään, että joskus vielä ihan aidossakin kieliympäristössä!"

Innostuitko Hannelen kertomuksesta? Lisätietoja italian kielikursseistamme ja Milanosta löydät kotisivuiltamme! Lähde sinäkin Speak & Fun kielimatkalle mihin tahansa monista kohteistamme ympäri maailmaa ja koe ikimuistoinen kielikurssi.