Kulttuurienvälisiä väärinymmärryksiä - apua tarjolla! (osa 4)Kielimatkan aikana kysytään usein tiettyä herkkyyttä, kun ollaan tekemisissä paikallisten asukkaiden kanssa. Kolmessa aikaisemmassa osassa olemme jo antaneet esimerkkejä tilanteista, joissa eri kulttuurien välillä on eroja. Nyt on vuorossa sarjan neljäs osa: juomarahan antaminen.

Juomaraha ja se, kuinka sen kanssa tulisi menetellä ulkomaanmatkalla, liittyy tiiviisti teemaan "ruokailu kielimatkalla", josta kerroimmekin jo tämän sarjan toisessa osassa. Jotta ei nolaisi itseään tai loukkaisi paikallisia asukkaita, kannattaa juomarahan antamiseen liittyviin tapoihin kohdemaassa tutustua jo hieman ennen kielimatkan alkua. Se, mihin olemme kotona Suomessa juomarahan antamisen suhteen tottuneet, ei suinkaan päde kaikissa maailman maissa. Seuraavaksi annamme sinulle siis hieman vinkkejä siitä, missä juomarahaa tulisi antaa ja miten paljon ja missä sen antamista taas kannattaisi välttää.

Monissa maissa voit luottaa seuraavaan ohjenuoraan: jos olet tyytyväinen saamaasi palveluun, voit jättää vähän juomarahaa. Esimerkiksi kielimatkalla Ranskassa pitäisi valmistautua jättämään 10–15 prosentin suuruinen "pourboire". Sama pätee kielimatkalla Isossa-Britanniassa sekä Irlannissa. Kalliimmaksi ulkona syöminen tulee sen sijaan kielimatkalla USA:ssa sekä Kanadassa: näissä maissa odotetaan jopa 20 prosentin "tippiä", sillä tarjoilijat tienaavat tavallisesti hyvinkin huonosti.
Kielimatkalla Kiinassa tai Japanissa juomarahan antamiseen ei tulisi suhtautua yhtä anteliaasti. Turistikeskuksissa asiakaspalvelijat ottavat toisinaan jo mielellään vastaan kymmenen prosentin juomarahan, mutta kaukana turistien vilinästä sijaitsevilla alueilla juomarahan antamista pidetään usein loukkauksena. Hyvän palvelun tulisi olla itsestään selvää eikä siitä pitäisi palkita erikseen. Tästä syystä kannattaa harkita tarkkaan, missä antaa juomarahaa ja missä ei. Yleisesti pätee sääntö, että suurten kansainvälisten hotellien ulkopuolella juomarahan antamista tulisi välttää.

Myös siinä on eroja, millä tavalla juomaraha annetaan. Esimerkiksi Saksassa juomaraha annetaan pyöristämällä laskun summa seuraavaan tasasumman. Useimmissa maissa, niin kuin esimerkiksi Portugalissa sekä Espanjassa, juomaraha jätetään vain pöydälle.