Kulttuurienvälisiä väärinymmärryksiä - apua tarjolla! (osa 2)


Kielimatkan aikana kysytään usein tiettyä herkkyyttä, kun ollaan tekemisissä paikallisten asukkaiden kanssa. Ensimmäisessä osassa neuvoimme hieman tervehtimisen kanssa. Nyt on vuorossa sarjan toinen osa: ruokailu kielimatkan aikana.

Ruokailuun liittyen saattaa ulkomaan kielimatkan aikana joutua tilanteisiin, joissa on jokin koira haudattuna. Tällaisissa tilanteissa ei useinkaan ole kyse ainoastaan siitä, että jotkin uudet ja vieraat maut tuntuisivat oudoilta suomalaiseen suuhun, vaan yleensä on kyse tietyistä käyttäytymissäännöistä, joita täytyy noudattaa, jotta ei loukkaisi paikallista ruokaseuraansa tai isäntäänsä tai emäntäänsä.


Esimerkiksi kielimatkalla Kiinassa kysytään aivan tietynlaisia pöytätapoja, ja sana "käytöstapa" saa myös aivan uuden merkityksen. Meille suomalaisille opetetaan tavallisesti pienestä pitäen, että ruoka tulisi nauttia mahdollisimman äänettömästi. Ryystämistä, maiskutusta tai ruoka suussa puhumista ei meillä katsota hyvällä niin ravintolassa kuin kotonakaan. Kiinassa asia on kuitenkin täysin päinvastoin: siellä ilmaiset näillä kaikilla äänillä, että nautit sinulle tarjotusta ruuasta.

Jos todella pidät tarjotusta ruuasta, älä kuitenkaan yritä osoittaa sitä isännällesi tai emännällesi syömällä lautastasi täysin tyhjäksi. Tähän vastataan nimittäin useimmiten täyttämällä lautanen uudelleen ja se voidaan ymmärtää joissakin tapauksissa myös loukkauksena. Samaan kannattaa kiinnittää huomiota myös kielimatkalla Venäjällä: myöskään siellä tyhjä lautanen ei tarkoita ainoastaan, että ruoka on maistunut vaan ennemminkin, ettei kokki ole onnistunut saamaan vierasta tarpeeksi kylläiseksi.


Etenkin maailman köyhemmissä maissa ihmiset tekevät aina kaikkensa vieraidensa viihtyvyyden eteen ja tarjoavat tälle kaikenlaisia herkkuja, vaikka ne joskus maksaisivat kokonaisen kuukausipalkan verran. Jos siis lähdet kielimatkalle ulkomaille, kannattaa sinun etenkin tästä syystä muistaa kunnioittaa ja kiittää isäntäsi tai emäntäsi vaivannäköä ja ponnisteluja maalle tyypillisessä tavalla.

Tämä saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta on oikeastaan ihan yksinkertaista: jos vain otat kielimatkasi aikana huomioon muutamia ruokailuun liittyviä sääntöjä ja valmistaudut jo hieman etukäteen kohdemaasi tapojen ja tottumusten varalle, ei sinulla ole kielimatkasi suhteen mitään jännitettävää.