Italian matkakuulumisia - Dolce far niente


Kurssilaisemme Kaisa-Mari nautti kesäkuussa kahden viikon ajan Rooman tunnelmista ja matkan jälkeen hän jakoi kokemuksia ja tuntemuksia myös toimistomme kanssa. Uskomme, että tulevat kielikurssilaiset nauttivat hänen viehättävästä kertomuksestaan aikuisten kielimatkalta Italiaan yhtä paljon kun mekin.

”Statione Terminin päärautatieasema myöhään sunnuntai iltana Roomassa on kuuma ja kaoottinen. Olen saapunut ikuiseen kaupunkiin, la città eternaan. Kaikkien muidenkin tiet näyttävät vieneen Roomaan. Varoituksista huolimatta otan ns. pimeän taksin. ”Quanto costa? Paljonko maksaa?”.

Siinäpä melkein koko italian sanavarastoni ennen kielikurssia Roomaan. Kurssitiedot löytyivät selailemalla netistä, Speak and Funin kautta sain helposti varattua kahden viikon kielimatkan Rooman kielikouluun. Toiveeni oli asua yhden hengen huoneessa opiskelijaresidenssissä ja oppia italian alkeistaidot. Lisäksi halusin loman, jolla ei lekotella rantahietikolla, vaan patistetaan aivot töihin.
Jo ensimmäinen koulupäivä on haastava. Kaikille pidetään kielikoe, jossa arvioidaan opiskelijan taso. Lisäksi kokeeseen sisältyy lyhyt haastattelu italiaksi. Koulun rehtori haastattelee minua ja koetan pinnistellä vähäisiä italian sanoja suustani ulos samalla kovasti käsilläni huitoen. Maassa maan tavalla. Olen valmentautunut uuteen kielimaailmaan lueskelemalla italiaa itsekseni kotona ja kielioppitesti onnistuu jotenkuten. Päädyn tasolle 2 opettaja Alvisen kurssille.


Speak and Funin Rooman kielikoulu on nimensä mukaisesti ”Baabelin torni”. Sokkeloinen korkea rakennus, jossa solisee kielten sekamelska. Joka toinen maanantai, kun uudet kurssilaiset saapuvat, kuulee myös englantia, mutta kun kurssi lähenee loppuaan, italian kieli erilaisilla aksenteilla valtaa alaa. Jos oikein ahdistaa, voi välitunnilla kuiskata vaivihkaa jotain englanniksi toiselle opiskelijalle.

Rooman kielikoulussa opiskellaan tosissaan, mutta myös hauskasti. Osa hauskuutta syntyy siitä, kun erilaiset oppijat eri kulttuureista kohtaavat vieraan kielen äärellä. Kahden viikon aikana pienistä opetusryhmistä muodostuu kiinteitä piirejä, joissa jokainen opiskelija on oma persoonallisuutensa. Ja kun opettaja Alvise tuntien alussa kysyy ”Come stai, mitä kuuluu?” jokaiselta erikseen, ei riitä pelkkä ”Hyvää, sto bene”. Ryhmän jäsenet vuodattavat kuin huomaamatta kuulumisten lomassa kaikki ilot ja surut muulle ryhmälle. Joku on ikävöinyt poikaystäväänsä Itävallassa ja viettänyt koko yön skypen äärellä, toinen on kirjoittanut poliittista pamflettia naisten oikeuksista brittiläiseen julkaisuun ja kolmas on valvonut yön, koska naapurihuoneen opiskelijapoika on viettänyt juhlia viikonlopun kunniaksi.

Vieraalla kielellä kaikki maailmassa näyttää vähän toiselta. Enää en ihmettele sitä, että Eino Leino vietti vuoden Roomassa yrityksenään kääntää Danten ”La Divina Commedia, Jumalainen näytelmä” suomen kielelle. En myöskään ihmettele sitä, että Leino jätti työn kesken. Italian kieli on haastava ja palkitseva. Kahdessa viikossa opin peruskieliopin koukerot ja perussanaston. Rooman kielikoulun periaatteena on, että tunneilla puhutaan vain italian kieltä. Paras tapa omaksua uusi kieli on joutua käyttämään sitä. Opettaja Alvise ei antanut periksi, jos joku ei ymmärtänyt tai osannut jotain. Nauroimme itsemme kyyneliin asti monta kertaa, kun sanojen puuttuessa avuksi otettiin kynä ja taulu tai opettajan loistavat näyttelijäntaidot.

Intensiivinen kielikurssi Roomassa sopii kaikenikäisille oppijoille taustasta riippumatta. Ikähaitari on noin 20-vuotiaista ylöspäin. Vanhimmat opiskelijat lähenivät eläkeikää. Monet opiskelevat koulussa puolikin vuotta tai ainakin viikkoja. Koulun opettajat ovat erittäin ammattitaitoisia, ryhmät pieniä ja motivoituneita oppimaan. Ja Rooma on aina Rooma. Melustaan ja ihmismassoistaan huolimatta lopulta kuitenkin ” dolce far niente, stressitöntä oloa”. Ja kun jo muutaman päivän oleskelun jälkeen naapurikirkon portailla joka aamu istuva mieshahmo huikkaa hyvät huomenet, tuntee olevansa melkein roomalainen."

Tekisikö itsesikin mieli oppia uutta kieltä aikuisten kielimatkallamme? Kesää on vielä jäljellä ja kursseja järjestetään läpi vuoden, jos aikaa ei enää kesäkuukausina löydy. Kysy meiltä lisätietoja omasta toivekohteestasi!