Matkakertomus: kielikurssi Japanin Fukuokassa

Asiakkaamme Heidi B. oli kielimatkalla Japanissa oppiakseen japanin kieltä. Kielikoulumme sijaitsee kauniissa Fukuokassa Japanin kaakkoisosassa. Heidi kirjoitti kaksi viikkoisesta kielikurssi kokemuksestaan kertomuksen, jonka voit lukea tästä:

"Etsiskelin siis kovasti japanin-kielen kursseja netin kautta tuossa elokuun alkupuolella ja lopulta päädyin sattumalta teidän sivuillenne. Tutkin sivustonne ja tarjontanne tarkkaan ja lopulta tein päätöksen ja valitsin kurssikohteekseni Fukuokan. Ajattelin, että Tokio tai Osaka saattaisivat olla turhan suuria kaupunkeja muutaman viikon kurssia ajatellen. Heti alusta asti tuli tunne, että kurssitarjontanne ja toimintanne on ammattimaista ja luotettavaa.

Matka oli pitkähkö mutta sujui jouhevasti; lensin Finnairin kyydittämänä Helsingistä Nagoyaan ja sieltä helpolla vaihdolla All Nippon Airwaysillä Fukuokaan. Matka kentältä majoituspaikkaani sujui taksillla pikaisesti.

Olin perillä lauantaina ja koulu alkoi siis maanataiaamuna. Näin jälkeenpäin ajatellen olisi ollut järkevää saada aikaero alta pois ja aloittaa koulu pirteämpänä, mutta eihän sitä etukäteen taas tajunnut. Ensimmäinen viikko meni vähän kuin sumussa, unirytmin vaihto ei sujunut parissa yössä vaan vei kyllä kaikilta meiltä euroopasta tulleilta melkein viikon.

Koulumatkat kuljin junalla. Ostin ladattavan lipun, Nimoca-kortin, jolla oli helppo kulkea kaupungin sisällä junissa, metrossa ja busseissa. Aikaa yhdensuuntaiseen matkaan meni reilut puolituntia ja se ei tuntunut mitenkään raskaalta tai hankalalta. Fukuoka on kuitenkin miljoonan asukkaan kaupunki, joten matkaa on kuljettavana jonkin verran mihin tahansa aikoikaan. Keskusta oli kuitenkin kompakti ja kaikki tarvittava löytyi kävelymatkan päästä, Tenjin aseman liepeiltä. Valtava määrä kauppoja, muotia ja kaikkea maan ja taivaan väliltä, shoppailijan unelmapaikka! Koulu oli vähän rauhallisemman kadun varrella, mutta silti aivan ydinkeskustassa.

Suurin osa oppilaista oli euroopasta; italiasta, saksasta, ruotsista, espanjasta, sveitsistä, ranskasta. Pari taisi olla Usa:sta ja yksi Australiasta. Oppilaat olivat pääsääntöisesti nuoria, koulunsa juuri lopettaneita ja välivuotta pitäviä. Ikähaarukka n. 18v- 55v. Moni oli tullut pidemmäksi aikaa, kolmeksi kuukaudeksi tai puoleksi vuodeksi. Kurssiviikkoja saa valita oman mielensä mukaan ja tasoryhmiä on kuusi. Opettajat seurasivat tarkkaan ryhmien kokoonpanoja ja sekä jokaisen oppilaan henkilökohtaista edistymistä ja ryhmät elivät sen mukaan jonkin verran, mikä oli erinomainen asia.

Koululla oli hyvä ja avoin tunnelma, olimme kaikki vähän kuin yhtä suurta perhettä. Tunnit kestivät 50min ja aikataulut pitivät saksalaisen täsmällisesti joka päivä. Opettajilla oli runsaasti oheismateriaalia tunneilla ja opetuksen lomassa saimme samalla tietoa japanilaisuudesta, ruokakulttuurista, tavoista ym. Tunnit olivat tehokkaita mutta eivät silti liian raskaita. Opettajilla oli pilkettä silmäkulmassa, sopivan rento ja kannustava ote. Perjantaisin oli suorastaan haikea olo kun tiesi, että vasta maanataina pääsisi takaisin koulunpenkille!

Koulua oli 4h päivässä, aamu- tai iltapäiväryhmissä. Ruokatunnit olivat 60min ja useimmiten kävimme koulun alakerrassa sijaitsevassa supermarketissa hakemassa bento-boxit (japanilaiset lounasboxit) tai sushia yms. Hinnat olivat ihan kohtuulliset, kylmän lounaan saa n.kolmella tai neljällä eurolla. Hintataso ei muutenkaan ollut niin korkea kuin esim. Tokiossa. Ruokakaupassa hinnat olivat mielestäni hyvinkin kohtuulliset, ravintolahinnat myös, samoin liikkuminen, jos ei nyt sitten Shinkansen-junilla halunnut matkustaa. (me kävimme Hiroshomassa ja olihan se hulppeaa kyytiä kun juna kiidätti meitä 300km/tunnissa).

Itse en ollut opiskellut japania etukäteen kuin kotona muutaman viikon ajan ennen lähtöä. Suosittelisin kuitenkin sinulle, joka Japaniin asti aiot lähteä ottamaan jonkin verran tunteja täällä kotimaassa. Ja hiraganat kannattaa (katakanatkin, jos aikaa riittää) opetella valmiiksi. Se nimittäin säästää huomattavsti aikaa koulussa ja pääset nopeammin kiinni varsinaiseen kielenopiskeluun. Oma kunnollinen sanakirja kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan,mieluiten ehkä englanti-japani-englanti. Suomeksi asioita ja sanoja ei pysty kuitenkaan selvittämään kun opetuskieli on pääsääntöisesti ja lähes kokonaan japani ja selitykset korkeintaan englanniksi. Josta tuli mieleeni, että kovin löyhällä englannintaidolla voi olla haastavaa lähteä liikkeelle.

Monilla näytti olevan translaattorit mukana ja niitä käytettiin ahkerasti. Vaatii kuitenkin hiraganan, katakanan ja kanji-merkkien tuntemusta jotta saa laitteesta enemmän irti. Puhelimet eivät toimineet kellään, siis kotoa tuodut, koska Japanissa toimivat vain japanilaiset kännykät. Moni osti puhelimen ja prepaid-liittymän Fukuokasta, koululta sai ohjeet miten toimia. Yhteisissä tiloissa oli kaksi tietokonetta jotka olivat lähes koko ajan varattuina kun kaikilla ei ollut omaa läppäriä mukana. Kaupungilla oli muutama MEDIA-POINT, nettikeskus jossa on kymmeniä koneita ja saat koneaikaa noin muutamalla eurolla tunti. Hintaan sisältyy ilmaiset limut, mehut, kahvit, suihkun käyttö ym. Kannattaa käydä kurkkaamassa jo ihan mielenkiinnon vuoksi. Tällaista ei muualta löydy kuin Japanista.

Koululla oli paljon vapaa-ajan aktiviteetteja tarjottavana. Joka torstai oli leffailtapäivä, perjantaisin yhteinen illanvietto, viikonloppuisin retkiä ja lisäksi koululla vieraili säännöllisesti nuoria japanilaisia, jotka opiskelivat englantia ja halusivat keskustella englanniksi. Koulun vastaanotossa oli aina joku jolta saattoi kysellä apua käytännön ongelmissa eikä mikään asia jäänyt selvittämättä. Henkilökunta oli erittäin ystävällistä ja tunnelma koulussa kodikas ja lämmin.

Itse olin Japanissa kolme viikkoa, joista kielikurssilla kaksi. Olen tyytyväinen siihen mitä näin lyhyessä ajassa ehdin oppia, mutta suosittelisin ehdottomasti kolmen tai neljän viikon kurssia. Siinä ajassa ehtii päästä jo kunnolla vauhtiin ja edetä pidemmälle. Ja kotiinpalatessa on sitten enemmän pohjaa, miltä jatkaa tuon niin mainion ja haastavan kielen opiskelua."

Innostuitko Heidin kertomuksesta? Lisätietoja japanin kielen kursseistamme ja Fukuokasta löydät kotisivuiltamme! Lähde sinäkin Speak & Fun kielimatkalle mihin tahansa monista kohteistamme ympäri maailmaa ja koe ikimuistoinen kielikurssi.

2 Kommentare

Write Kommentare