Halloween – tiesitkö juhlan irlantilaisista juurista?

Suomessa kummittelee lokakuun 31. päivänä, sillä Halloween on täällä! Halloween on hohtavia kurpitsoja, juhlia ja naamiaisasuisia lapsia, jotka vaativat amerikkalaiseen tapaan "karkki tai kepponen".

Kaupallinen Halloween on saapunut USA:sta Suomeen, mutta monikaan ei tiedä, että juhlalla on oikeastaan irlantilaiset juuret. Jo 1800-luvulla viettivät irlantilaiset siirtolaiset Halloweenia USA:ssa.

Keltit juhlivat 5000 vuotta sitten kiitospäivää ja kesänpäättäjäisiä 31.10. Sen lisäksi oli tämä yö omistettu kuolleille. Silloin uskottiin, että vainajien sielut pystyivät ylittämään tuonpuoleisen rajan vain tuona yönä. Paavi Gregor IV yritti tehdä juhlasta kristillisen, jonka jälkeen se on ollut sekä pakanallinen tapa, mutta myös osa kristinuskoa.

Keltit sytyttivät suuria kokkoja karkottaakseen henkiä ja näyttääkseen sieluille tien taivaaseen. Kokot valaisevat nykyäänkin juhlayötä. Kiinnostaako tuleva aviopuoliso? Silloin pitää heittää hiussuortuva tuleen ja unelmoida hänestä.

Halloweenin yksi suosituimmista tavoista eli kurpitsan leikkaaminen on lähtöisin Irlannista. Irlantilaisen tarinan mukaan roisto Jack Oldfield solmi pirun kanssa sopimuksen, joka pelastaisi hänen sielunsa helvetiltä. Konnuuksien takia Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseenkaan. Silloin piru heitti Jackille hehkuvan hiilen, jonka Jack laittoi nauriin sisään. USA:ssa kurpitsat ovat suositumpia kuin nauriit ja niitä käytetään myös koristeluun.

USA on ohittanut Irlannin Halloween maana, siitä huolimatta on kiehtovaa viettää "vainajien yötä" Irlannissa. Irlannissa piilotetaan onnea tuovia kolikoita perinteiseen kaali ja peruna pataan eli "Colcannoon". Myös ennustaminen kuului kelttiläiseen juhlaan. Nykyäänkin on tavallista ennustaa tulevan rakkaan nimen ensimmäinen kirjain. Myös karmaiseva pukeutuminen on kelttien peruja. Pukeutumisella oli tarkoitus suojautua pahoilta hengiltä. Vielä nykyäänkin on Irlannissa lukuisia Halloween-paraateja.

Kielimatkalla kielikoulussamme Dublin dun Laoghairessa voit parantaa englannin kielitaitoasi tai voit kokea tyypillisen Halloween-paraatin. Innostuitko? Silloin ei muuta kuin tutustumaan Dublin dun Laoghairen kielikoulumme kurssitarjontaan kotisivuillamme. Sen lisäksi voit tutustua kielimatkatarjontaamme Corkissa ja Galwayssa, joissa sinulla on myös mahdollisuus juhlia Halloweenia.